Bekijk de Workshops →

Lamat wavespell: 28 november t/m 10 december

Geplaatst op 28 november 2018

Vandaag begint het Lamat wavespell, het 20ste en laatste wavespell van deze Tzolk'in ronde. Lamat is Maya voor Ster en is het wavespell van overvloed. Het is een weelderig en vruchtbaar teken, bruisende energie voor positieve groei en overvloed.
Lamat bevat de codes voor al het leven, voedt het voortdurend herstel, en vertegenwoordigt het zaad, maïs, oogst, en voedsel. Het symboliseert ook liefde, begrip en de realisatie, en belichaamt voorouderlijke kennis, universele geheugen en genetische wijsheid.

Gebruik de komende 13 dagen om van de overvloed in je leven te genieten en het te vieren, zonder schuldgevoel, zonder aarzeling: vier wie je bent, wat je naar deze wereld en je dierbaren bracht, en wat je dierbaren en de wereld op hun beurt aan jou brengen. Kies voor overvloed!
Vergeet niet wat overvloed werkelijk is: geen geld of roem, niet macht of invloed. Overvloed is het leven in haar adembenemende diversiteit van vormen en kleuren. Het is de onpeilbare hoeveelheden zonlicht, water, lucht en voedingsstoffen. Overvloed is een rijke oogst die veel fruit, groenten en graan geeft voor het komende seizoen of om met je buren te delen. Overvloed is een eindeloos overlopende bron van vreugde, opgetogenheid en geluk, die nooit opdroogt en nooit iets terug vraagt!

Deze eerste dag is van bijzonder belang. De sterke initiërende energie van Hun verdubbelt de kracht van Lamat om alles te vermenigvuldigen tot overvloed. Wat het ook is waar je overvloed voor wilt, doe het vandaag!
De kleuren van Kin 248 zijn groen/helder, bol 64. Ze geven je rust en ruimte, vrijheid en groei. Ze helpen je zoeken naar jezelf, geven richting (groen) en eenmaal in het onderste deel vind je overvloed, alles is hier aanwezig! In helder zitten namelijk alle kleuren :)

29 november 2018:
Vandaag is het 2 Muluc, Kin 249. Om een echt evenwicht te bereiken, is het nodig dat je precies in het midden op de gouden lijn van twee uitersten loopt. Het concept is eenvoudig, maar de praktijk blijkt vaak anders. Er is altijd een lichte en een donkere kant, een yin en yang polariteit, een oké en een fout.
Het is in ons leven een uitdaging om onze lasten, met name die we dragen i.v.m. met ons persoonlijke karma, in balans te houden zonder ego, oordeel of verlangen naar wraak. Alleen dan kunnen we een moment van geluk, vrede en overvloed voelen. Gebruik de energie van Muluc en Ka (toon 2) om harmonie en verzoening in je leven te brengen, ongeacht wat er nog is aan karmische schulden.
De kleuren van Kin 249 zijn blauw/oranje, bol 72. Ze helpen je in je midden te komen, meer rust te vinden, zodat je weer in contact kan komen met je gevoel. Met humor naar een situatie kunnen kijken, zodat de zwaarte van ervan af kan.

30 november 2018:
Vandaag is het 3 Oc, Kin 250. De energie van Ox (toon 3) geeft de vraag wat je doet met autoriteit: persoonlijk, de wet, je zoektocht naar gerechtigheid, of wat het woord voor jou ook betekent.
Ongeacht of je zeker bent van jezelf, vermijdt juridische zaken en probeer niet om je gezag te gebruiken voor het beïnvloeden of van slag te brengen van anderen. Begin vandaag niet iets nieuws of breng geen grote veranderingen aan. Concentreer je in plaats daarvan op het vaststellen, isoleren en het vrijgeven van slechte gewoonten, negatief denken of persoonlijke ondeugden; om energetisch ruimte te maken voor overvloed en welvaart.
De kleuren van Kin 250 zijn blauw/groen, bol 3. Ze helpen je op een andere manier te communiceren: niet vanuit macht maar vanuit kracht, vanuit je hart. Je krijgt ruimte om liefdevol naar je pijnplekken te kijken en deze te helen.

1 december 2018:
Vandaag is het 4 Chuen, Kin 251. Net als de natuur en het universum, hebben wij mensen ook onze heilige geometrie. Het menselijk lichaam is een zeer uniek kunstwerk en de menselijke geest is een van de meest ingewikkelde en complexe uitvoeringen van een levend bewustzijn.
Respecteer en eer vandaag je lichaam en je mind: het voedsel dat je eet, de gedachten die je denkt, de manier hoe je je lichaam beweegt, alles wat je jezelf gunt, de mensen die je toelaat in je innerlijk leven. Het zijn allemaal belangrijke delen van jezelf die je nodig hebt, om in volledige harmonie te kunnen leven. Als je lichaam en geest mooie, natuurlijke kunstwerken zijn, dan ben jij dus de kunstenaar!
De kleuren van Kin 251 zijn helder/turquoise, bol 86. Ze helpen je in contact te komen met je onbewuste, met je gevoelens, verlangens en kwaliteiten. Turquoise is de kleur van creativiteit en speelsheid, een mooie dag om je eigen kunstenaar te ontdekken ;)

2 december 2018:
Vandaag is het 5 Eb, Kin 252. Velen van ons hebben geleerd, dat wij slechts één levenspad hebben, en wij dit "het lot" noemen.
In feite, lopen we vele paden in ons hele leven, paden die sterk kunnen variëren in lengte, schoonheid, moeilijkheidsgraad en leerpunten. Dit zijn echter paden die deel uitmaken van de grotere weg, die onze ziel reist als we ons doel leven. Dat maakt onze menselijke ervaring zo ontroerend en zo rijk.
Vier de overvloed aan paden in je leven, uit het verleden, heden of de toekomst, en omarm ze allen welgemeend en volledig!
De kleuren van Kin 252 zijn rood/groen, bol 27. Ze geven concentratie en een doel aan je leven en ruimte voor groei en verandering. Zo kun je je leven een nieuwe wending geven!

3 december 2018:
Vandaag is het 6 Ben, Kin 253. Dit is één van de meest heilzame en overvloedige dagen in de Tzolk'in. Ben nestelt zich in de koesterende omhelzing van Lamat, omhuld door Uac's (toon 6) stevige en stabiele energie. De daaruit vloeiende energie is vele malen overvloediger, verzorgender, vollediger dan dat elk apart zou geven.
Geef je spirit een goede gronding in je innerlijk huis, de essentie van je ziel. Vanuit hier, vanuit deze elementaire bron, kunnen alle aspecten van je leven geheeld worden en weer fris en levendig zijn.
De kleuren van Kin 253 zijn groen/blauw, bol 88. Ze helpen meer liefde voor jezelf te voelen, voor je naasten en de natuur. Jouw eigen unieke plek in te nemen. Het geeft een diep gevoel van vrede in jezelf.

4 december 2018:
Vandaag is het 7 Ix, Kin 254. De wet van de jungle is meedogenloos. Sommige moeten sterven zodat anderen kunnen leven. Meedogenloze concurrentie om middelen, een eeuwige strijd om het voortbestaan van je eigen soort te garanderen.
Toch is er ook een adembenemende schoonheid, harmonie en evenwicht, en een spectaculaire overvloed aan zonlicht, water en voeding dat voor iedereen beschikbaar is. Het hangt allemaal af van hoe je het leven bekijkt.
Uuc (toon 7) helpt je de dingen van alle kanten te bekijken, en Ix, de Jaguar, begeleid je zodanig dat je je doelstellingen kunt verwezenlijken in overeenstemming met je eigen innerlijke doel, intentie en talenten. Net zoals in de jungle, zo is het ook in het leven.
De kleuren van Kin 254 zijn rood/goud, bol 40. Ze helpen je in het NU te zijn, zodat je bewust bent van de schoonheid om je heen. Als je in het Nu bent, ben je ook in contact met je lichaam, je innerlijk, je wensen en levensdoel. :)

5 december 2018:
Vandaag is het 8 Men, Kin 255. Het is een geweldige dag om dank te zeggen voor het welzijn, rijkdom en overvloed in je leven, en om hier meer van te vragen, zonder enige schuld of schaamte. Ondanks de westerse waarden van nederigheid en soberheid, hebben we een samenleving die losbandige consumptie en materialisme verkiest boven die van duurzaamheid.
Inheemse mensen, zoals de Maya's, hebben geen probleem met rijkdom. Voor hen is welvaart een perfect aanvaardbaar en wenselijk onderdeel van het leven. Ze weten echter wel hun behoeften en verlangens in evenwicht te brengen met wat de Aarde hen geeft.
De kleuren van Kin 255 zijn blauw/rood, bol 30. Bij deze combinatie gaat het over de levenskwaliteit. Ze helpen je om jezelf zoveel te geven als nodig is en hier geen (concurrentie-)'strijd' van te maken met anderen.

6 december 2018:
Vandaag is het 9 Cib, Kin 256. Bepaalde heilige energieën kennen geen grenzen, limieten of beperkingen. Vergeving is hier één van. In het kader van het Lamat wavespell, voorziet Cib, de Uil, je van een overvloed van vergeving en begrip. Als je op zoek bent naar gratie of vergeving van een schuld als gevolg van enig wangedrag, vergeet dan niet, dat je eerst jezelf moet vergeven. De aanwezigheid van Bolon (toon 9) geeft een positieve reactie van je voorouders en oude energieën in je leven.
De kleuren van Kin 256 zijn blauw/helder, bol 60. Ze geven je meer zelfvertrouwen en betere communicatie met je innerlijk. Het onderste deel, helder of wit, helpt je je oude overtuigingen te zuiveren, zodat je weer puurheid in jezelf kunt voelen.

7 december 2018:
Vandaag is het 10 Caban, Kin 257. Aangemoedigd door de voedende energie van Lamat en Lahun's (toon 10) warme, menselijke banden, moedigt Caban je vandaag aan om te genieten van het gezelschap van je vrienden en geliefden. Het is goed om deze relaties te bekijken in al hun verscheidenheid en rijkdom. En met hoe minder ego en emotie we onze gedachten inkleuren, hoe meer liefde we aan ons beeld geven, en hoeveel meer begrip en helderheid we zullen bereiken.
De kleuren van Kin 257 zijn geel/helder, bol 70. Ze helpen je met een positieve blik naar het leven te kijken. Ze ondersteunen je in het contact met anderen, zodat kan er meer openheid en toegankelijkheid ontstaan en wordt schuchterheid minder.

8 december 2018:
Vandaag is het 11 Etznab, Kin 258. Noem de dingen bij hun naam. Hoe verleidelijk het ook is, maar troost jezelf niet met fantasieën, zelfbedrog en wishful thinking. Op een gegeven moment kan het zo pijnlijk zijn, dat de waarheid het enige is wat je kan bevrijden.
Onrealistische idealen, ontkenning en vluchten lijken je op de korte termijn tijd te geven, maar in feite stelen ze van je, want ze zetten je terug en ontzeggen je de tijd die je nodig hebt om je dromen tot werkelijkheid te brengen.
Buluk (toon 11) versterkt Etznab's energie in verschillende orde van grootte, want het is een neutrale kracht en kan je niet het rooskleurige beeld geven waar je op gehoopt had. Wees sterk! Soms is het de ruwe waarheid wat je nodig hebt om in het leven vooruit te komen.
De kleuren van Kin 258 zijn geel/violet, bol 18. Ze geven je moed om negatieve emoties onder ogen te zien en ruimt blokkades uit de weg die ontstaan zijn door een gebrek aan oprechtheid.

9 december 2018:
Vandaag is het 12 Cauac, Kin 259. Denk in alle rust na over je ervaringen en levenspad tot nu toe. Oordeel niet, gewoon reflecteren en overwegen, zodat je kunt onderscheiden wat de beste manier is om je levenspad aan te passen in de meest gewenste richting.
Vandaag kun je kiezen welke Regenstorm (Cauac) je nodig hebt: een giga wervelstorm om je aanhoudende negatieve gedachten, gewoonten, of patronen weg te wassen; een zacht verzorgend regentje om je nieuw geplante zaden te laten groeien; of misschien een sensueel, tropische storm om je creativiteit aan te wakkeren.
Cauac's energie heeft oneindige kracht en oneindige mogelijkheden, gebruik ze volledig en gebruik ze goed!
De kleuren van Kin 259 zijn goud/diepmagenta, bol 90. Ze helpen je een grote innerlijke schoonmaak te houden, zodat je de dingen weer helder kunt zien. Je gaat jezelf meer waarderen en geeft meer vreugde in je leven. Ik zie net dat deze combinatie ook bij toon 12 hoort van het Cauac wavespell, bijzonder ;)

10 december 2018:
Vandaag is het 13 Ahau, Kin 260, de laatste dag van het Lamat wavespell en de laatste dag van deze Tzolk'in ronde.
Het is een dag om bewust deze cyclus af te ronden en je voor te bereiden op een nieuwe cyclus van 260 dagen.
Je bent deze cyclus begonnen met Imix en de intentie om JA te zeggen tegen je ware Zelf. Je hebt je Zelf meer en meer verwelkomd in je huidige leven en je beseft nu misschien nog meer dat je uniek bent, belangrijk voor de Aarde en dat je jouw lichtkracht mag stralen.
Kom vandaag thuis in je Zelf en geniet van wie je bent!
De kleuren van Kin 260 zijn oranje/oranje, bol 26. Oranje laat je in contact komen met je emoties, je gevoelens, om hiervan te leren en te groeien. Oranje geeft je meer enthousiasme, meer plezier in je leven. Het is ook de kleur van het delen, delen van wat in je leeft, verbinden en samenwerken.

Vanaf morgen, 11 december, start de Tzolk'in weer opnieuw, een nieuwe cirkel op de spiraal naar boven. Als je wilt kun je opnieuw beginnen bij het Imix-wavespell. Ik zal dit weer dagelijks gaan delen op mijn Facebookpagina en ook op Instagram. De kleuren zal ik verder aanpassen aan het nieuwe kleurensysteem.

Ik wens je veel succes in de volgende cyclus. Dank je wel voor het lezen en volgen van de afgelopen 260 dagen ♥

In het artikel over de Tzolk'in lees je meer informatie over deze kalender.
Een deel van de tekst is een vrije vertaling uit het boek "The Serpent and the Jaguar: Living in Sacred Time" van Birgitte Rasine.