Bekijk de Workshops →

Vrijgeven

Geplaatst op 13 oktober 2018

Het woord Loslaten horen we regelmatig, maar Vrijgeven veel minder. Wat is Vrijgeven en wat is het verschil met Loslaten?

Hoe vaak heb je niet gehoord dat je 'iets moet loslaten'? 'Kom op, loslaten en dan kun je weer verder met je leven'.
Wanneer het je niet meer dient, zal dit nog wel gaan. Maar wat nu als de persoon je heel dierbaar is? Je zou het gevoel kunnen hebben, dat je iemand in de steek laat, de rug toedraait of gewoon een deel van je hart verwijdert. Het gaf mij vaak een ongemakkelijk, minderwaardig en pijnlijk gevoel.

Wanneer je gaat erkennen, dat iets of iemand waardevol is, hoef je de persoon niet los te laten. Je kunt dan beseffen dat de band te strak is en niet meer past bij de situatie. Op dat moment besluit je om jezelf en de ander vrij te geven. Je maakt de banden losser en je krijgt daardoor letterlijk meer ruimte. Je bewaart het beste van iets (in je hart) en het andere (bezwaarde) deel geef je vrij.

Vrijgeven doen we bij opgroeiende kinderen, in relaties, bij ziekte, bij beëindigen van werk door ontslag of AOW, en bij nog veel meer. Het positieve uit een activiteit of relatie bewaren.
Anneke Wittermans heeft er een mooi boek over geschreven: Vrijgeven, vieren van verbintenissen.

Vrijgeven voor mij ...
Het Icoon wat je hierboven ziet, is het eerste Icoon wat ik zelf getekend heb. Dat was in december 2014. Na 2 jaar de Kosmische Symbolen van Joke de Bruin te hebben gebruikt in de cursussen, ben ik om diverse redenen begonnen met het zelf maken van tekeningen. De eerste werd dus Vrijgeven, omdat ik de Kosmische Symbolen van Joke wilde vrijgeven: op het goede terugkijken, de banden laten vieren en verder gaan op mijn eigen pad.

Het tekenen was in het begin best wel spannend, ondanks dat ik eerder lessen had gehad in mandala tekenen. Het was voor mij toch iets anders om een tekening te maken vanuit mijn intuïtie voor een groep. Ik realiseerde me ook, dat ik wel eens heel andere tekeningen zou kunnen maken dan de cursisten gewend waren en hoe zou dit dan ontvangen worden ... Mijn zorgen bleken ongegrond, want het Icoon Vrijgeven werd bijzonder goed ontvangen! En ja, in augustus 2017 ben ik de tekeningen Iconen gaan noemen, gewoon omdat ze veel meer doen dan wat het woord symbool zegt. Hier kun je meer over de werking van Iconen lezen.

Vrijgeven met kleuren ...
Wat voor informatie krijgen we als het woord Vrijgeven wordt verbonden met de Kleurcode van de Kosmische Mens?
In de cursussen geef ik met behulp van 3 Kleurcodes aan wat er in het woord verborgen zit: het Doel, de Uitdaging en het Pad.

Wat zeggen bovenstaande Kleurcodes nu ...
Het Doel (19) is om jezelf de ruimte te geven je hart te openen om jouw oneindige mogelijkheden te gaan voelen.
De Uitdaging (41) is om om flexibeler te zijn, je niet meer te laten leiden door ‘moeten’. Met mogen kom je in beweging, kun je spelen, dansen en creatief zijn. Let wel op: als je jezelf afhankelijk maakt van anderen, stopt deze flexibiliteit.
Het pad (60) wat hieruit volgt, is dat je op jouw doel blijft afgaan, ook al zit het tegen. Je blijft flexibel en wat je niet meer dient, geef je vrij. Zo zuiver je jouw fysieke lichaam van de laatste emoties.

Mooi toch?! En dat allemaal in één woord!
Misschien wordt het nu gemakkelijker om iets te laten vieren, te laten gaan, zodat je zelf (nog) meer ruimte krijgt om werkelijk te kunnen leven!
Wil je ook meer Vrijgeven en dit Icoon inkleuren? Klik dan hier>>

Advies
Het is goed om dit Icoon minimaal 3 keer te kleuren: te beginnen met de kleuren van Uitdaging, zo kom je op het Pad om daarna bij het Doel uit te komen, bij Vrijgeven in dit geval. Hierna kleur je het nog één maal met je eigen gekozen kleuren. Je zult zien, als je jezelf dit toestaat, wat een grote verandering het geeft!
Maar misschien vind je kleuren helemaal niet leuk ... dan adviseer ik je om Kleurcode 41 en/of 60 te gaan gebruiken. Het liefst in combinatie met de Inspiratiegeuren Bevrijding, Verandering en Vergeving.

Ik lees hieronder graag je ervaringen met dit Icoon en met Vrijgeven.

*De Iconen bij de Kleurcodes zijn een onderdeel van de Chakrakaartenset die later dit jaar gepubliceerd zal worden.