Bekijk de Workshops →

Nazomer en het Element Aarde

Geplaatst op 1 september 2021

Van de 5 Elementen is het Element Aarde verbonden met de Nazomer. Het is een tijd van rijping van alles wat in de zomer volgroeid is en klaar ligt om geoogst te worden. Het is een veilige, rustige tijd waarin we de vruchten plukken van ons werk.

Het Element Aarde is verbonden met je lichaam, of beter: je lichaam is Aarde. In de bijbel lees je ook: 'uit stof ben je geboren en tot stof keer je terug' (Gen 3:19). Door goed voor je lichaam te zorgen, zul je op vele fronten beter functioneren. Net als je auto of je huis, heeft ook je lichaam aandacht nodig. Denk hierbij aan voeding, beweging, verzorging, maar ook kennis opdoen.

Mede door de aandacht die je aan jouw lichaam besteed, zal je ook beter de signalen van je lichaam gaan herkennen. Je voelt dan je behoeften, emoties en je intuïtie zal versterken. Vertrouwen op je intuïtie begint bij het werkelijk voelen van je lichaam.

Waar gaat het Element Aarde over?
Het is letterlijk de bruine Aarde onder je voeten, de natuur om je heen. Aarde voedt en verzorgt ons. Ze zorgt voor de productie van 60% van je energie en geeft deze door aan de andere elementen en organen. In feite zijn alle organen afhankelijk van een goed functionerend Element Aarde.
Aarde is een stabiel element, geeft structuur, stevigheid, kracht, en is redelijk onveranderlijk. Als je het ruimer opvat, dan staat het Element Aarde ook voor de materiële wereld waarin we leven.

Als Aarde in balans is ...
voel jij je rustig in je lichaam. In je denken ben je kalm en stabiel. Je inzichten zijn helder en je krijgt regelmatig nieuwe ideeën. Goede concentratie en goed verstand. Je voelt je niet alleen lekker in je vel, maar ook je huis is je thuis. Je helpt en verzorgt anderen, echter niet ten koste van jezelf. Bij voldoende Aarde zal je zelfvertrouwen en zelfliefde steeds groter worden.

Als Aarde in disbalans is ...
ben je veel moe, zijn er spijsverteringsklachten (zoals diarree, constipatie, voedselallergie, overgewicht, maagklachten en allerlei buikklachten), maar ook spierpijnen, spierslapte, verzwakking bindweefsel, slappe huid en verzakking van organen kunnen een rol spelen.

Er is dan vaak een verstoring van concentratie en denkvermogen, je hoofd voelt onrustig. Onvoldoende geestelijke voeding werkt overmatig (fysiek) eten in de hand, maar ook hulpeloosheid, klagen en afhankelijk zijn. Bezorgd zijn, meer voor anderen zorgen dan voor jezelf. Onevenwichtig gevoel. Overdreven verzamelen.

Bij dit Element hoort het Milt-Netwerk met de Milt- en Maagmeridiaan:

 • De Miltmeridiaan (violet) regelt de opname van voedingstoffen uit voedsel en de opname van ideeën en informatie door de geest.
 • De Maagmeridiaan (geel) is onze bron van verteren en opnemen van zowel voedsel als informatie, zodat we onszelf vol en verzadigd zouden kunnen voelen.

Wat kan je zelf doen

 • Eet en drink alleen dingen die op kamertemperatuur zijn. Vermijd rauwe producten.
 • Vermijd suiker en zuivel.
 • Gebruik geel in je kleding en voedsel: 'Aarde' voedsel is geel.
 • Blijf in beweging: wandel, fiets, zwem, dans. Doe rek- en strekoefeningen.
 • Laat je aanraken: massage, knuffelen, gebruik een bodylotion.
 • Leer van jezelf te houden. Lees hier nog eens over de Ho'oponopono.
 • Verdiep je in onderwerpen waar je interesses naar uitgaan of start met een nieuwe studie.
 • Neem de tijd om te eten en geniet van wat je eet.
 • Ga gezellig eten met vrienden, borrelen, wissel van gedachten met elkaar.
 • Neem je tuin onderhanden; steek je handen in de Aarde.

Wil je hier meer over weten, kun je natuurlijk contact met me opnemen.
Ik lees graag hoe jij met de Elementen omgaat. Deel het gerust onder dit artikel ❤️

Uitsluitend met naam- en bronvermelding heb je toestemming om informatie te delen, met uitzondering van commerciële doeleinden. Hiervoor is schriftelijke toestemming nodig.