Bekijk de Workshops →

Parabel over een ezel in de put

Geplaatst op 20 december 2021

Als je diep van binnen weet wat je waard bent en er helemaal voor gaat - je niet terugtrekt en niet opgeeft - dan zal je heel wat mensen verbazen. (Bob Dylan)

In deze onrustige tijd even een hart onder de riem aan de hand van deze oude joodse parabel:

Op een dag viel de ezel van een boer in een put. De ezel was uren aan het balken terwijl de boer probeerde een oplossing te zoeken om de ezel uit de put te redden.
Uiteindelijk besloot de boer de put te dempen. De ezel was toch oud en het was niet meer de moeite waard om hem eruit te halen.

De boer nodigde al zijn buren uit om hem te komen helpen. Ze pakten allemaal een schep en begonnen vuil en aarde in de put te scheppen. Bij de eerste scheppen wist de ezel niet wat er gebeurde en hij balkte hevig. Maar opeens, tot ieders verbazing, was hij stil.

Een paar scheppen later, toen de boer voor het eerst voorzichtig in de put keek wist hij niet wat hij zag. Met elke schep vuil en aarde die op de rug van de ezel terecht kwam, deed de ezel iets geweldigs…...
De ezel had zich voorgenomen om elke schep vuil en aarde van zich af te schudden en daarmee een stap omhoog te maken.

Bij elke nieuwe schep, deed de ezel weer een stap omhoog. Iedereen was verbaasd toen de ezel uiteindelijk boven de rand van de put uitkwam en uit de put stapte en blij wegdraafde!!

MORAAL van dit verhaal:
Het leven zal regelmatig ‘vuil’ over je heen gooien die we als problematisch ervaren zoals ziektes, sterfgevallen, ruzies, oneerlijkheid, gemeenheid, enz…
Door je niet te wentelen in zelfmedelijden, te blijven geloven in jezelf en te leren uit wat je overkomt, kan je de problemen van je afschudden. Dit geeft ons de mogelijkheid steeds een stapje verder te komen. Schud de negativiteit van je af. Trap het naar beneden en ga verder tot je hogere grond bereikt. Zo kunnen we, net zoals de ezel in het verhaal, uit de diepste putten komen en de grootste moeilijkheden overwinnen.

Bron: https://ymlp.com/zzzisf