Bekijk de Workshops →

Godin Kali Maa

Geplaatst op 9 september 2022

Godin Kali Maa wordt beschouwd als de vurigste van alle Godinnen. Naast haar woeste uiterlijk is zij één van de vriendelijkste en de welwillendste van alle Godinnen. Zij biedt bevrijding en verlossing aan haar toegewijden. Ze vernietigd onze oude illusies en zet je opnieuw in je eigen unieke kracht.

Godin Kali Maa is één van de negen vormen van Shakti (Durga, Parvati, Lakshmi, Saraswati, Chandi, Annapurna, Amba, Kali, Tripurasundari) in het Hindoeïsme. Haar andere namen zijn Bhadrakali, Rudrani, Dakshinakali, Mahakali.

Ze wordt vaak vergeleken met haar partner, Lord Shiva, omdat beiden vernietigers zijn. Ze staat ook bekend als de Godin van de dood, maar eigenlijk brengt ze de dood van het ego en de kwade krachten. Zij is ontstaan om de demonen te doden, dus mag zij niet verward worden met Lord Yama (God van de dood). Terwijl zij de demonen doodt, bevordert zij het idee van spiritualiteit: dat na de dood het fysieke lichaam vergaat, maar de ziel overblijft, zodat iedereen zijn koppige ego dient los te laten.

Het woord 'Kali' is afkomstig van het woord 'kaal' dat 'tijd' betekent in het Engels. Godin Kali symboliseert een energie die de tijd overstijgt. Ze wordt op een zeer woeste manier afgebeeld. Ze heeft een zwarte huid met een rode tong die uit haar mond hangt. Ze draagt een krans gemaakt van schedels. Haar ogen verbeelden woede en dood. Ze heeft vier armen. De ene arm houdt een zwaard vast, de andere een trishula, de derde het hoofd van de demon Mahishasura en de vierde een kom waarin het bloed van het hoofd van de demon druipt. Zij wordt afgebeeld staande op haar partner Lord Shiva, die daar rustig ligt.

Mythologie
De mythe van de Dasha MahaVidyas (de 10 Wijsheidsgodinnen) begint met Godin Sati en Heer Shiva die een verhitte ruzie hebben. Sati werd zo woedend dat zij veranderde in een woeste en angstaanjagende belichaming van shakti, Godin Kali.

Shiva was doodsbang, maar toen hij aan de Godin probeerde te ontsnappen, vermenigvuldigde zij zich in vele gedaanten (de 10 Wijsheidsgodinnen) - sommige angstaanjagend, andere lieflijk en aangenaam. Waar hij zich ook wendde, hij werd geconfronteerd met elke keer een ander gezicht; er was geen ontkomen aan.

Tenslotte, na vele nutteloze pogingen om haar af te wijzen en te vermijden, realiseerde Shiva zich dat de enige weg naar vrijheid door haar heen was. Niet alleen door haar mooie vormen, maar door de vorm zelf die op elk moment voor hem verscheen. Op het moment dat hij zich aan haar overgaf, was hij vrij.

Maa Kali Puja
Maa Kali Puja is heilzaam in ontelbare omstandigheden, zoals het weren van kwade ogen van mensen waardoor je groei en ontwikkeling wordt tegengehouden, vertraging in het huwelijk, mislukking in het nageslacht, slechte gezondheid, slechte concentratie en het nemen van beslissingen.
Maa Kali Puja wordt uitgevoerd door het reciteren van Maa Kali Mantra door een ervaren Purohit. Het kan ook in iemands naam worden gedaan.


Bronnen:
https://www.askganesha.com/deities/maa-kali
https://awakeningwomen.com