Bekijk de Workshops →

Je hoofd leegmaken

Geplaatst op 18 maart 2022

Wie komt het niet bekend voor: zoveel aan je hoofd hebben, dat je geen rust kunt vinden? Je blijft maar bezig want er moet nog zoveel, denkt na over zaken in je gezin of in de wereld en dan later dit alles nog eens overdenken. Zoveel dat je ook 's nachts meer en meer onrust gaat voelen en soms bijna niet meer slaapt.

Hoe kom je nu aan meer rust in je lichaam of in ieder geval in je hoofd? Hieronder ga ik je een aantal tips geven om je leven wat luchtiger te maken.

1 Stilte vinden
Er komt heel veel informatie je huis binnen via radio, televisie of internet, zoveel dat er weinig ruimte meer over is om zelf te denken. Zet deze bronnen eens een poosje uit en zet dan bijvoorbeeld ontspannende muziek aan. Als jou dit onmogelijk lijkt, begin dan met een uurtje en bouw dit langzaam op.
Deze uitspraak van monnik Anselm Grün is wel treffend: "Stilte is de ruimte waar ik wakker word, waarin ik mijn ogen open en zie wat wenselijk is."

2 Wolken kijken
Ga eens lekker in het gras liggen en kijk omhoog naar de wolken in die blauwe lucht. Welke figuren zie je erin? Volg een vogel in zijn vlucht en kijk wat hij schrijft in de lucht. Mooi meegenomen is, dat het wit van de wolken je gedachten zuiveren en de blauwe lucht rustgevend is.

3 Aapje kalmeren
Als je gedachten van de hak op de tak springen, van heden naar verleden, van je wensen naar je takenlijstje, dan spreken ze in boeddhistische kringen van een Monkey Mind. Het gekwebbel in je hoofd heeft namelijk wel iets van een aapje dat als een dolle heen en weer springt.
Om deze druktemaker te kalmeren, ga je hem serieus nemen en proberen te achterhalen waarom hij zo druk is. Wil hij teveel doen? Maakt hij zich zorgen? Luister ernaar en schrijf eventueel wat dingen op. Stel het aapje gerust en hij zal daarna vast minder aandacht vragen.

4 Zingen en muziek maken
Muziek maken is voor je brein ingewikkeld en uitdagend, zodat je jezelf hierop moet concentreren en er zo geen ruimte meer is voor andere gedachten.
Ook zingen helpt om je hoofd leeg te maken. Improviseer en zing je gedachten. Je kunt overal zingen: op de fiets, in het bos, op het strand, in de auto, onder de douche. Zoek klanken voor je gedachten en ... vals zingen is toegestaan 😉

5 Vlammen kijken
Vlammen van een vuur of een kaars zijn constant in beweging, ze zijn elke keer weer anders. Als je gaat kijken naar een vlam of een vuur en je focust je echt op de vlammen, zal je jouw gedachten kalmeren. Het is een eenvoudige vorm van meditatie.

6 Naar de kust
De zee werkt rustgevend: het geluid van de golven, de geur van de zee, het warme zand en natuurlijk ook het zeebriesje. Ga eens uitwaaien, loop langs de vloedlijn, luister naar de branding, de meeuwen op zee. Een extra dimensie geeft het lopen op blote voeten, zeker als je door een bed van schelpen gaat. Bewust worden van je voeten geeft rust in je hoofd.

7 Zentangle
Tekenen is een manier om tot rust te komen. Je kunt gedachteloos je potlood laten gaan, maar als je meer structuur wilt, kun je ook een zentangle maken. Dit is een cirkel of vierkant die je opvult met lijnen, blokjes, cirkels, driehoekjes en andere figuurtjes.

8 Agenda opschonen
Teveel hooi op je vork hebben veroorzaakt vaak een vol hoofd. Dan is het tijd om eens kritisch te kijken naar je takenlijstje en je agenda, want wat zou je kunnen schrappen? Kan een ander jouw taken ook doen? Zijn al de agendapunten echt noodzakelijk of kan het uitgesteld of afgezegd worden?

9 Kleuren
Regelmatig ontmoet ik mensen die in jaren geen kleurpotlood aangeraakt hebben en dan na een paar kleuringen al zeggen dat het heerlijk rustgevend is. Dit kan ik volledig beamen. Kleuren ontspant je mind, je lichaam en kan zelfs een nieuwe richting geven aan je leven.
Met deze Kleur Challenge kun je een begin maken met kleuren. Wil je meer kleuren, dan zijn er ook nog kleurboeken te bestellen >>.

10 Vergeet de tijd
Flow ... een heerlijke staat van zijn waarin je jezelf vergeet en helemaal opgaat in wat je aan het doen bent. Je besef van tijd verdwijnt en aan het eind ben je moe maar intens tevreden over wat je hebt bereikt.
Hoe kom je in die flow? Zoek een uitdaging in iets waar je goed of handig in bent. Het kan met je werk te maken hebben, maar denk ook aan tuinieren, knutselen, schrijven, schilderen of spelen.

11 Lachende boeddha
Als je lacht, voelt het leven direct lichter. Lachen is huppelen voor je geest en dé manier om zorgelijke gedachten van je af te schudden. In het Boeddhisme is lachen een van de manieren om verlichting te bereiken.
Dus ... zoek de lach op, kijk grappige filmpjes, kom samen met vrienden waarmee je kunt lachen, speel kiekeboe om een baby de slappe lach te bezorgen. Heel aanstekelijk!

12 Takenlijstje
Schrijf alles op wat je nog 'moet' doen. Vink het makkelijkste taakjes af en misschien nog eentje. Hoe meer vinkjes, hoe lichter je hoofd wordt.

13 Reiniging
Dit vind je misschien de minst leuke, maar schoonmaken en opruimen van je kamer of huis helpt mij vaak heel goed om uit mijn hoofd te komen. Eenmaal iets schoongemaakt, kan ik er enorm van genieten en krijg ik een "had ik het maar eerder gedaan" gevoel.
Je verwijdert niet alleen vuil, maar je verheldert en verfrist ook je mind. Als je elke dag iets reinigt, houd je je hoofd fris.

14 Vingerlabyrint
Heb je thuis een vingerlabyrint of ligt er bij jou in de buurt een labyrint in het veld, ga deze dan eens lopen. Een labyrint brengt tijdens het lopen blokkades in beweging en uiteindelijk naar de kern in jezelf. Een labyrint geeft je (innerlijke) rust en vertrouwen. Geen labyrint? Elke 3e donderdag van de maand kun je het hier in de praktijk uitproberen. Kijk hiervoor in de agenda >>.

15 Dansen
Zoek vrolijke muziek op, of muziek met een lekker ritme, en dans! Leef je eens lekker uit op de muziek en zing eventueel ook nog lekker mee. Het zal je veel lichter maken.

Er zijn natuurlijk nog veel meer tips om je hoofd leeg te maken, denk hierbij ook aan diverse kleuren en geuren om toe te passen. Bovendien denk ik, dat je er zelf ook nog wel een aantal kunt bedenken. Fijn als je ze onder dit bericht wilt delen. En misschien wil je ook delen welke tip jou het meeste geholpen heeft.


credits afbeelding 2: Mensen met muziek gemaakt door brgfx - nl.freepik.com