Bekijk de Workshops →

Onrust over insectenmeel

Geplaatst op 29 januari 2023

Er is veel onrust over het gebruik van insectenmeel in ons voedsel. Ik zie verschillende berichten langskomen, sommige onderbouwd met onderzoeken, maar ook veel angstberichten dat het giftig voor ons zou zijn.
Ik zal hieronder een kleine selectie plaatsen, zodat je zelf kunt invoelen wat wel of niet waar is voor jou en of je hieraan mee wilt doen.

  • Monique van der Vloed heeft het gebruik van insectenmeel van verschillende kanten benaderd, een goed onderbouwd artikel: Insectenmeel door ons dagelijks voedsel

"Op dit moment van schrijven ( Januari 2023 ) staat mijn mailbox op ontploffen, stromen de berichten via mijn socials binnen en wordt ik overspoeld met vragen. Wat is er aan de hand ? Wel … er is enorm veel ophef ontstaan over het gebruik van insecten in ons dagelijks voedsel. Heel veel mensen vinden het krankzinnig en maken zich zorgen over de vele angstige berichten dat het mogelijk giftig zou zijn. Kortom, veel om eens in te gaan duiken! Let’s go."
Lees hier verder: https://moniquevandervloed.nl/insectenmeel-door-ons-dagelijks-voedsel/


  • Juglen Zwaan van Ahealthylife.nl kwam vandaag ook met een artikel over insectenmeel. Juglen staat bekend om zijn grondige onderzoek met vermelding van alle bronnen: Insecten in ons eten?

"De afgelopen week heeft de Europese Commissie toestemming gegeven voor het verwerken van krekels en meelwormen in ons voedsel. Op sociale media wordt insectenmeel door velen met klem afgeraden, met name vanwege de stoffen chitine en metamorfische steroïde. Chitine zou een giftige stof zijn die kanker aanjaagt. Als gevolg van al deze ophef, stroomde mijn mailbox vol met vragen hierover. Voor mij is dit fenomeen ook nieuw, dus daarom zoeken we in deze nieuwsbrief uit wat de medische literatuur hierover te zeggen heeft."
Lees hier verder: https://preview.mailerlite.com/f9m5c1n6r0/2138304467861243876/n3n2/


  • Daniël Derweduwen heeft vorige week ook informatie gedeeld over het gebruik van insectenmeel. Daniël weet vanuit de Ayurveda en Germaanse Geneeskunde heel veel over het biologisch functioneren van het lichaam: Onze nieuwste voedingshype: sprinkhanen consumeren

"Insecten bevatten chitine dat onze darmen niet volledig kunnen verteren. Chitine is een polysacharide (koolhydraat) die voorkomt als bouwstof in de celwanden van schimmels en in het exoskelet van geleedpotigen, zoals insecten, kreeftachtigen en spinnen, waarbij het zorgt voor de stevigheid, ook van de pantsers. Het kan gezien worden als de cellulose dat in planten zit dat ook niet volledig afbreekt in de menselijke spijsvertering. Chitosan is de belangrijkste afgeleide stof van chitine. De darmen hebben een specifiek enzym nodig om chitine volledig te kunnen afbreken. Het enzym chitinase dat chitine afbreekt is actiever bij omnivoren dan bij carnivoren. Bij de mens zal de chitine niet volledig afgebroken worden in de spijsvertering. Het wordt gewoon uitgescheiden.

Hierbij wens ik toch uitdrukkelijk te melden dat het spijsverteringskanaal van insectenetende dieren (zoals vogels) op een totaal andere manier werkt dan het spijsverteringskanaal van de mens. Insectenetende dieren hebben veel krachtigere spijsverteringssappen waardoor de minuscule scherpe randen van poten en de vleugels van insecten mee verteren, want deze kunnen bij de mens wel voor irritatie van het darmslijmvlies zorgen en verstoppingen veroorzaken. Dus als je insecten wenst te eten, verwijder dan wel de poten en vleugels. Belangrijk voor mensen met darmaandoeningen en allergieën want zij gaan dit zeker niet leuk vinden.

De Sprinkhaan Acheta domesticus wordt volop gekweekt om er krekelmeel van te maken. Het gaat om gedeeltelijk ontvet krekelmeel dat goedgekeurd is door de Europese unie om toe te voegen aan brood, pasta, vleesvervangers, sauzen en nog tal van voedingswaren. Natuurlijk wordt het wettelijk vermeld op het etiket van het voedingsmiddel dat krekelmeel bevat, maar hoe kan de consument weten dat er krekelmeel verwerkt zit in vele bakkerijproducten afkomstig van geïmporteerd diepvriesdeeg uit landen zoals Roemenië waar deze wetten met de voeten worden getreden? Krekelmeel is niet echt veilig voor mensen die allergische reacties hebben voor schaaldieren, weekdieren, huisstofmijten vanwege hun verschillende eiwitten die ook voorkomen bij krekels. Er is risico voor anafylactische shock.

Het verkrijgen van gedeeltelijk ontvette krekelmeel poeder omvat verschillende stappen. Eerst worden de beestjes uitgehongerd voor 24 uur zodat de meeste ontlasting uit hun spijsverteringskanaal geëvacueerd is. Ze worden “geslacht” door invriezen, gevolgd door wassen, warmtebehandeling, drogen, olie-extractie (mechanische extrusie) om dan vermalen te worden. Vele industriële bewerkingen dus dat weeral een aanslag is op de echte voedingswaarde. Mijn vraag is of alle poten en vleugels van de krekels verwijderd zijn alvorens ze vermalen worden? Indien dit niet zo is dat zal het krekelmeel irritatie aan het darmslijmvlies veroorzaken als je spijsvertering verzwakt is. Ik zou zeggen, laat het jou smaken. Maar ik doe niet mee aan deze nieuwe voedingsstijl a la Claus Swaab. Ik hoef echt geen krekels te eten en zal dit ook niet doen en factcheckers kunnen zeggen wat ze willen."
Bron: https://t.me/danielthehealthman/774