Bekijk de Workshops →

Akb'al wavespell: 1 t/m 13 januari

Geplaatst op 1 januari 2023

Op deze 1ste januari, midden in de Twaalf Heilige Nachten, begint het Akb'al wavespell. Akb'al is Maya voor Nacht en symboliseert zowel de donkere nacht als de vroege ochtend, het magische moment als dag en nacht in elkaar overgaan, momenten van transitie, van genade, potentieel en polariteit. Het is licht en donker, warmte en koude, tegengestelde kanten en energieën. Nieuwe deuren die opengaan bij het begin van een nieuwe dag!
Akb'al belichaamt ook de essentie van liefde tussen man en vrouw, van het huwelijk, romantiek en alle zaken van de lichamelijke, geestelijke en emotionele liefde. Het is de spirit van duidelijkheid en licht, een kracht van vernieuwing, en helpt ons verlichting te krijgen in de problemen die invloed hebben op ons leven.
Slaap is het moment waarop je lichaam, geest en ziel regenereren, vernieuwen en verjongen. Vandaag ben je dankbaar voor je slaap, want het laat je verfrist en vol energie de dag ofwel het jaar beginnen!
De kleuren bij Kin 183 zijn diepmagenta/koraal/turquoise en groen/ goud/koningsblauw, Kosmische Mensjes 40 en 25. Ze helpen je dingen helder te zien, geven je nieuwe inzichten, laten nieuwe deuren opengaan.

2 januari 2023:
Vandaag is het 2 Kan, Kin 184. Elk gereedschap, voorwerp of concept kan voor goed of kwaad worden gebruikt: een mes snijdt groenten voor een maaltijd, maar kan ook doden; geld voorzie je van de broodnodige middelen, maar kan ook corrupt zijn; concurrentie geeft een gezonde vooruitgang, maar kan ook relaties vernietigen. Dit is de dualiteit in alle dingen en aspecten van het leven. Wat maakt het verschil? Intentie. Dit is de uitdaging van Kan en Ka (toon 2): werp je Kan's net om vis te leveren voor het hele dorp, of hamster je en houd je de vangst voor jezelf? Wil je jezelf te bevrijden van mensen of situaties die je naar beneden halen of blijf je liever het slachtoffer? Misschien lijkt het antwoord wat simpel (op papier), maar in het echte leven is het vaak niet zo eenvoudig. Kies verstandig!
De kleuren bij Kin 184 zijn diepmagenta/koraal/turquoise en rood/goud/ koningsblauw, Kosmische Mensjes 40 en 26. Ze helpen je de regie van je leven in eigen handen te nemen om je zo los te maken van beklemmende situaties.

3 januari 2023:
Vandaag is het 3 Chicchan, Kin 185. Chicchan's voorouderlijk vuur ontsteekt Akb'al's zaden, breekt ze open in een schitterende uitbarsting van mogelijkheden. Beetje afstand houden zou goed zijn, maar Ox's (toon 3) sterk wisselende winden kunnen deze briljante vonken in elke richting verspreiden. Alles wat je zou ondernemen kan net zo goed negatief als positief uitpakken. Als je je afzijdig kunt houden van actieve plannen en materiële beslissingen, zul je de krachtige energieën behouden voor een inspirerende dag.
De kleuren bij Kin 185 zijn diepmagenta/koraal/turquoise en geel/goud/ koningsblauw, Kosmische Mensjes 40 en 27. Ze helpen je de energie goed te gebruiken, onderscheid te maken wat belangrijk is in het leven. Stap voor stap kom je bij je ware kracht.

4 januari 2023:
Vandaag is het 4 Cimi, Kin 186. Om het pad, dat je nu loopt, te begrijpen, mag jij je verbinden met je familie en voorouders, zowel de levenden als degenen die al over zijn naar de andere zijde. Inzichten, lessen en conditioneringen zijn verborgen in de bloedlijn en kunnen je meer verduidelijken over gebeurtenissen, mensen en situaties in je huidige leven dan je in eerste instantie zou denken. Luister naar boodschappen die naar je toekomen uit dit leven en het hiernamaals, en laat de stabiliserende energie van Kan (toon 4) je ziel aarden in de basis van oude wijsheid en ervaring.
De kleuren bij Kin 186 zijn diepmagenta/koraal/turquoise en diep-magenta/goud/koningsblauw, Kosmische Mensjes 40 en 28. Ze helpen je om consequent naar je hart te luisteren en vanuit liefde naar de oude familiebetrekkingen te kijken. Ze geven je meer zelfkennis.

5 januari 2023:
Vandaag is het 5 Manik', Kin 187. Sta op bij zonsopgang en maak een wandeling om je aangeboren kracht en macht te eren. Doe als Manik', het Hert, en kijk tot ver in de einder, voel de luchtvibraties om te zien welke gebeurtenissen op je van invloed zullen zijn of die je aandacht nodig hebben. Ga met Ho (toon 5) de ochtend in om die vroege uitbarsting van energie op te vangen.
De kleuren bij Kin 187 zijn diepmagenta/koraal/turquoise en blauw/ goud/koningsblauw, Kosmische Mensjes 40 en 29. Ze geven een verbinding tussen je lichaam en je geest, een totale aanwezigheid die zich verbindt met aangeboren krachten en wijsheid.

6 januari 2023:
Vandaag is het 6 Lamat, Kin 188. Het is in de Nacht, dat nieuw leven begint: de ontkieming van ideeën, vernieuwingen, ontdekkingen, imperiums, en ja ... van nieuw leven. Omringd door de rijke stromingen van Akb'al's potentieel komt Lamat, de Ster, tot het volle wasdom als een oceaan van oneindige mogelijkheden. Het is aan jou om dit te koesteren, te voeden en te realiseren. Respecteer de heiligheid van je nachten.
De kleuren bij Kin 188 zijn diepmagenta/koraal/turquoise en konings-blauw/goud/koningsblauw, Kosmische Mensjes 40 en 30. Ze geven vertrouwen, harmonie en rust. Hierdoor kom je in weer contact met je intuïtie en kunnen nieuwe ideeën, nieuw leven ontstaan. Het is aan jou om hier iets mee te doen 😃

7 januari 2023:
Vandaag is het 7 Muluc, Kin 189. Net als elke grote kracht, dien je ook de kracht van Muluc, het Offer, met grote verantwoordelijkheid, nederigheid en zorg te gebruiken. Uuc (toon 7) geeft je oneindig veel mogelijkheden, die je kunt toepassen op dat onderdeel van je leven waar je dit het hardst nodig hebt. De sleutel ligt in het weten hoe, wanneer en waar deze energieën toe te passen en op welk niveau. Als je intenties zuiver zijn en de dankbaarheid voor je karmische pad is puur, dan ben je in staat om Uuc en Muluc in de juiste richting te sturen.
De kleuren bij Kin 189 zijn diepmagenta/koraal/turquoise en groen/ oranje/blauw, Kosmische Mensjes 40 en 31. Ze geven je concentratie en onderscheidingsvermogen om naar je innerlijke stem te luisteren. Zo kun je jouw nieuwe mogelijkheden gaan herkennen.

8 januari 2023:
Vandaag is het 8 Oc, Kin 190. Het is een goede dag voor het veranderen of oplossen van problemen, uitdagingen of slechte gewoonten, want de combinatie geeft je helderheid in denken en waarnemen. De energie van Uaxac (toon 8) is vooral gunstig voor de voltooiing van een reinigingscyclus, zelfonderzoek en spirituele verlichting. Het geeft meer power aan een ritueel of ceremonie.
De kleuren bij Kin 190 zijn diepmagenta/koraal/turquoise en rood/ oranje/blauw, Kosmische Mensjes 40 en 32. Ze helpen je denken te veranderen, waardoor je nieuwe energie kunt opbouwen voor zaken die écht belangrijk zijn!

9 januari 2023:
Vandaag is het 9 Chuen, Kin 191. Chuen, de Aap, helpt je om buiten je gewone denkpatronen te kijken en vooral nieuwsgierig te zijn wat er buiten jouw grenzen te vinden en te ontdekken is. Wees alert, maar zonder te overdrijven, want anders zet je jezelf 'vast' en is de spontaniteit weg. Chuen wil juist dat je onbevangen en onbevooroordeeld nieuwsgierig bent.
De kleuren bij Kin 191 zijn diepmagenta/koraal/turquoise en geel/oranje/blauw, Kosmische Mensjes 40 en 33. Deze combinatie geeft je zoveel zelfvertrouwen om net zo onbevangen te zijn als een kind, om zonder oordeel de wereld in te kijken.

10 januari 2023:
Vandaag is het 10 Eb, Kin 192. Als je je hart voor één persoon opent, open je een weg voor velen. Wees dus als een leidend licht voor degenen die net hun reis begonnen zijn, zodat anderen op hun beurt jou kunnen begeleiden. Hoe meer wegen we verbinden en kunnen linken met anderen, hoe meer reizigers samenkomen en elkaar verrijken op hun reizen. Sommigen kiezen de eenzame weg, maar zelfs de eenzame reiziger zal troost vinden in het gezelschap van vrienden en geliefden. Het maakt niet uit hoe kort hun wegen zich kruisen.
De kleuren bij Kin 192 zijn diepmagenta/koraal/turquoise en diep-magenta/oranje/blauw, Kosmische Mensjes 40 en 34. Ze helpen je in je centrum te zijn, te vertrouwen op je intuïtie en deze impulsen te volgen.

11 januari 2023:
Vandaag is het 11 Ben, Kin 193. Ben, het Suikerriet, heeft een intense connectie met het familieleven. Door Akb'al zal het zich verder verdiepen. Buluk (toon 11) zal dit nog eens versterken en omdat Buluk geen partij kiest, kan dit zeer positief of juist negatief uitpakken. Zorg dus dat je niet te haastige of overdreven emotionele beslissingen neemt.
De kleuren bij Kin 193 zijn diepmagenta/koraal/turquoise en lichtblauw/ oranje/blauw, Kosmische Mensjes 40 en 35. Ze helpen je de dingen in breder perspectief te zien in plaats van zwart/wit. Hierbij blijf je beter in je centrum en dus met je gevoel, intuïtie en verlangens.

12 januari 2023:
Vandaag is het 12 Ix, Kin 194. Leer van Ix, de Jaguar, sluipen en geduldig zijn, krijg diep inzicht in de 'jungle' en je zal de zachtere stem van levende wezens horen, die door het tumult van mensen en machines wordt verdrongen. Als jij je eigen gebabbel en gedachten tot rust brengt en steeds vaker uit de tredmolen van het moderne leven stapt door bewust bezig te zijn, zul je meer winnen, een dieper inzicht krijgen in wie je bent en wat je doel is in dit leven. Je wordt zo bewuster dat externe invloeden als gezin, werk en samenleving je kunnen laten ontsporen van je levenspad.
De kleuren bij Kin 194 zijn diepmagenta/koraal/turquoise en blauw/ oranje/blauw, Kosmische Mensjes 40 en 36. Ze verhelderen het denken, het uiten van gevoelens, beter centreren, zodat jij je innerlijke stem beter kunt waarnemen.

13 januari 2023:
Vandaag is het 13 Men, Kin 195, de laatste dag van het Akb'al wavespell. Het is een van de meest krachtige dagen in de Tzolk'in om een scherp inzicht te krijgen in het diepst van je ziel. Je kunt duidelijkheid krijgen over langlopende, nog niet opgeloste kwesties en voor het zien van de verre horizon van je levenspad. Het inzicht kan je overweldigen, zo intens kan het zijn.
Dus als je met Oxlahun ( toon 13) en Men, de Adelaar, gaat zweven, houdt dan een open mind, oordeel niet, neem geen beslissingen en onderneem geen actie totdat je terug bent op de begane grond en tijd hebt gehad om te verwerken wat je hebt gezien.
De kleuren bij Kin 195 zijn diepmagenta/koraal/turquoise en groen/ koraal/turquoise, Kosmische Mensjes 40 en 37. Ze geven ruimte en vrijheid om je verborgen gevoelens te bekijken en duidelijk te krijgen.

  • Vanaf Kin 80 zag je bij elke Kin Kosmische Mens 79 staan. Dit was omdat we na 79 dagen vooral fysiek bezig zijn geweest, de laag van het Lichaam, we 78 dagen lang de Geest/MInd in balans hebben gebracht. Met Mensje 79 gaf dit meer stabiliteit.
    Bij Kin 158 zijn we verder gegaan met de Ziel. Door de extra inzet van Kosmische Mens 40, Integriteit, versterken we de Ziel. Het helpt je om dichtbij jezelf te blijven.
    Bij Kin 238 gaan we naar de Bron.

In het artikel over de Tzolk'in lees meer informatie over deze kalender.
Een deel van de tekst is een vrije vertaling uit het boek "The Serpent and the Jaguar: Living in Sacred Time" van Birgitte Rasine.

Ga hier verder naar het volgende wavespell >>

Uitsluitend met naam- en bronvermelding heb je toestemming om deze informatie te delen.