Bekijk de Workshops →

Hartmeditatie, de vier windrichtingen

Geplaatst op 28 oktober 2020

Persoonlijk ben ik een fan van actievere meditaties. Een lange tijd stilzitten past niet zo bij mij als Hout persoonlijkheid. Ik ben graag in beweging 😄 De meeste rust en stilte vind ik nog altijd in de natuur, tijdens mijn wandelingen met Xilver, mijn hond. Dan ontvang ik ook boodschappen over de richting die ik mag gaan.

De laatste tijd heb ik een meditatie van lang geleden weer opgepakt. Het is een Hartmeditatie, de Vier Windrichtingen. Met deze meditatie stap je uit naar vier kanten: noord, oost, west en zuid. Je handen reik je ook uit, via buik en hart. Je zendt Liefde de wereld in vanuit je hart. Het stelt je in staat om een innerlijke balans te gaan voelen en je leven meer vanuit je hart te gaan beleven.
Ik wil deze meditatie graag met je delen, zodat jij je kunt verbinden met je hart en dit kan uitreiken naar anderen ❤️

Oorsprong
De meditatie is een verhaal van negen eenvoudige bewegingen. Deze werden lang geleden in een droom ontvangen door een jonge reiziger uit het Atlasgebergte. De bewegingen zijn onder andere samengekomen om hem te helpen een terminale ziekte te genezen.

De jonge reiziger heeft zich na zijn herstel een tijdje vrijgemaakt om te reizen en de wereld te ontdekken. Tijdens zijn reizen deelde hij enkele van de bewegingen met de mensen. Vele jaren later werden ze een populaire meditatie. Voor velen is het een dagelijkse praktijk en ... het werkt.

Deze bewegingen werden oorspronkelijke samengesteld door Jabrane Sebnat en een paar vrienden in Formentera. Ze werden de Meditation of the Directions genoemd. Later werden ze aan het Alifia International Institute for Holistic Studies gegeven om ze te promoten.

Elk jaar is er een nieuwe versie met nieuwe muziek, nieuwe naam, maar met dezelfde bewegingen. Deze versie bevat de oorspronkelijk muziek.
Je zult merken dat de bewegingen vergelijkbaar zijn met veel andere methoden: Soefi dansen, Yoga, Tai chi, Derwisj dans, Zonnedans, Aerobics, Buikdans. Meerdere methoden komen hier dus samen.

Hoe gaat het in zijn werk

  • In fase 1 t/m 4 verbind je jezelf met vier windrichtingen: Noord, Zuid, Oost en West. Het is een eenwording met de vier elementen Water, Vuur, Lucht/Metaal en Aarde.
  • Fase 5 is gebaseerd op de Derwisjdans. Soefi scholen hebben ontdekt dat deze vorm van beweging het mechanisme van balans en oriëntatie, dat zich in het binnenoor bevindt, beïnvloedt. Derwisjdans brengt lichaam, geest en ziel in balans. In mijn beleving maak je hier contact met het element Hout (ether).
  • In fase 6 maak je een springbeweging met de handen omhoog.
  • Fase 7 is een stilte fase waarbij je in Christus houding staat.
  • In fase 8 maak je een Lemniscaat beweging met je bovenlichaam.
  • Tot slot in fase 9 rust je uit, in foetus houding of in meditatie zit.

Bepaal voor jezelf of je alle 9 fases doet. Het is ongeveer 8 minuten per fase. Zelf stop ik vaak na fase 5 en neem ik mijn rust.

Alle muziek vind je hier in één playlist op Youtube >>

De uitleg
De meditatie start met een ontspannen houding, met de ogen geopend. Je kijkt naar het Noorden. Leg beide handen op je buik. Adem ontspannen in en uit. Oude energie adem je bewust uit, nieuwe energie adem je in.
Bij het uitreiken van je hand kun je de intentie plaatsen dat je hart uitreikt naar de aarde en haar bewoners.

Fase 1: Raak met de handpalmen je buik aan (1), adem in door je neus en beweeg je handen omhoog van je buik ter hoogte van je hart (2). Adem uit door je mond en beweeg je rechterarm en rechterbeen naar het Noorden (3). Breng je handen terug naar je buik en je rechterbeen naar het midden (4), herhaal dezelfde beweging met je linkerarm en -been (5, 6). Kom terug naar het midden (1) en herhaal deze bewegingen vanaf het begin.

Fase 2: Raak met de handpalmen je buik aan (1), adem in door je neus en beweeg je handen omhoog van je buik ter hoogte van je hart (2). Adem uit door je mond en beweeg je rechterarm en rechterbeen naar het Oosten (3, 4). Breng je handen terug naar je buik en je rechterbeen naar het midden (5), herhaal dezelfde beweging met je linkerarm en -been naar het Westen (6, 7, 8). Kom terug naar het midden (1) en herhaal deze bewegingen vanaf het begin.

Fase 3: Raak met de handpalmen je buik aan (1), adem in door je neus en beweeg je handen omhoog van je buik ter hoogte van je hart (2). Adem uit door je mond en beweeg je rechterarm en rechterbeen naar het Zuiden (3). Breng je handen terug naar je buik en je rechterbeen naar het midden (4), herhaal dezelfde beweging met je linkerarm en -been (5, 6). Kom terug naar het midden (1) en herhaal deze bewegingen vanaf het begin.

Fase 4: Doe Fase 1, 2 en 3 achter elkaar. Herhaal deze bewegingen.

Fase 5: Hef de rechterarm met de palm van je hand open naar boven. Strek de linkerarm uit met de palm van je hand open naar beneden. Hef dan je hoofd een beetje op naar je rechterkant. Houd je ogen half open en begin tegen de klok in te draaien. Met de klok mee, richt je je aandacht naar buiten; tegen de klok in, richt je je aandacht naar binnen.
Let op: Je draait in JOUW tempo zolang als je zelf kan en wil.

TIP: Ben je draaien niet gewend, kijk dan tijdens het draaien in de palm van je rechterhand. Je wordt dan niet draaierig. Stop je met draaien, blijf dan nog even in je hand kijken en kijk na een minuutje de ruimte weer in.

Fase 6: Je ademt door de mond in terwijl u opspringt. Daarna volgt een energieke uitademing met het geluid 'Hou' terwijl je weer landt. De armen houd je verticaal omhoog en je springt van de ene op de andere voet.

Fase 7: Sta rechtop met je voeten op heupbreedte, je knieën zijn licht gebogen. Voel het contact met de aarde. Breng je armen aan de zijkanten van je lichaam omhoog (schouderhoogte) en houd ze lichtjes gestrekt. De handpalmen zijn naar boven gedraaid. Je ademt vrij en ontspannen. Dit noemen ze ook de Christus houding.

Fase 8: Je staat rechtop en je armen houd je een beetje omhoog aan de zijkant van je lichaam. Dan beweeg je het bovenste deel van je lichaam als een lemniscaat, liggende 8. Volg gewoon de bewegingen.

Fase 9: De rust fase, ga liggen in foetus houding of ga zitten met je benen gekruist en mediteer.


Ik wens je een fijne ❤️meditatie toe 🌀
Hieronder lees ik graag hoe jij deze meditatie ervaren hebt. 🙏🏼