Bekijk de Workshops →

Moeten of Mogen?

Geplaatst op 11 december 2016

Ik betrap me er regelmatig op, dat ik zoveel moet van mezelf, dat ik de lat hoog leg ... in mijn werk, mijn gezin, mijn sociale contacten, etc. Ik weet dat ik een keuze heb, maar elke keer 'trap ik er weer in' ;)
In de cursussen komt het ook vaak ter sprake. Van het woordje Moeten maken we dan Mogen. En iedereen weet het, maar het blijft een valkuil.

Het Moeten en Mogen maakte me wel nieuwsgierig en ik ben de woorden gaan verbinden met de kleuren, zoals ik dat wel vaker doe. Het was een verrassend inzicht en ik wil het hier graag met je delen.

Om de afbeeldingen hieronder te kunnen begrijpen, zal ik eerst even een korte uitleg geven. De eerste afbeelding is verbonden met de klinkers in het woord. Het geeft het karakter of ware innerlijk weer.
De tweede afbeelding staat voor de medeklinkers en geeft de behoefte of de buitenwereld aan. De derde afbeelding is de som van de eerste twee en laat het gedrag, het optreden naar buiten zien.

MOETEN
De eerste afbeelding is nogal heftig, het is de Toren in de Tarot, verbonden met Aura-Soma fles 16. Violet is een kleur van dienstbaar zijn, jezelf zichtbaar maken, maar doe je dat op deze manier? Verborgen in het violet vinden we de kleuren rood en blauw. Juist het rood kan behalve passie ook veel frustratie en boosheid betekenen.

De tweede afbeelding is zacht, liefdevol, maar ook krachtig. Het is Kracht in de Tarot en verbonden met Aura-Soma fles 11. Er is een behoefte om verantwoording te nemen voor gevoelens en gedachten. Het licht laten schijnen op het liefdevolle, de zachte kracht. Het staat hier echter niet op de eerste plaats!

De derde afbeelding geeft de actie weer. Het is Staven 10 in de Tarot en verbonden met Aura-Soma fles 27. Dit is Robin Hood. Op deze combinatie kom ik zo terug.

MOGEN
In deze afbeelding zie je, dat de kleuren omgedraaid zijn! Het is gespiegeld aan het woord Moeten! Het liefdevolle staat hier op de eerste plaats! Het ware innerlijk wil iets doen, vanuit liefde, vanuit innerlijke kracht. Natuurlijk komt dan de Toren weer om de hoek kijken, maar dat was ook de behoefte, de wens om iets te doen .. maar nu dat je het mag doen :)

De kleuren van Robin Hood, fles 27, zijn rood en groen. Het zijn de kleuren van Yin en Yang, vormen een evenwicht in geven en ontvangen. Moeten en Mogen gaan over concentratie, wilskracht en besluitvaardigheid (rood) en het werkt aanstekelijk op anderen (groen). Het is alleen de manier waarop je het doet!

Zoals je weet werkt alles wat je doet door op je omgeving, op de mensen om je heen. Als je veel moet van jezelf, zullen anderen dit ook oppakken en het moeten zal doorwerken. Als je kiest voor mogen, ben je de rimpel in het water die liefde en zachtheid verder laat stromen.
Waar kies jij voor? Laat je het weten in een reactie hieronder? :)

De afbeelding is van www.chaldea.nl