Bekijk de Workshops →

Orgaandonatie

Geplaatst op 15 september 2016

Op 13 september heeft de Tweede Kamer besloten, dat iedereen vanaf 18 jaar automatisch donor is, tenzij je via mijn.overheid.nl hebt aangegeven dit niet te willen zijn. De regering geeft alleen (positieve) informatie vanuit de ontvangende donor. Er wordt je een soort schuldgevoel aangepraat als je geen donor wilt zijn. Er is niets mis met donor zijn, maar ik vind wel dat je hier zelf bewust voor moet kiezen en dit niet opgelegd moet worden door de overheid.

De laatste tijd verschijnen er verschillende artikelen die beide kanten van de zaak belichten. Ik wil je er graag een aantal voorleggen zodat je je kunt oriënteren, dat je weet wat de gevolgen zijn voor jou fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.

Huib de Ruiter (huisarts) schrijft het volgende vanuit de antroposofie:
"De geneeskunde is er altijd al op gericht een mens te genezen en daarmee zijn leven te verlengen. Een infuus, een antibioticum of een zuurstoftoediening kan levensreddend zijn. Met het voortschrijden van de techniek zijn de grenzen echter verlegd. We kijken niet meer op van een hartoperatie waarbij bloedvaten vervangen worden. En dan is er sinds enkele decennia de mogelijkheid organen te transplanteren. Wat is het bijzondere daarvan? Wat betekent het voor de ontvanger en wat voor de donor?" Lees hier het hele artikel.

Dr Erwin J.O. Kompanje (Assistent professor IC Erasmus MC)
"Geen bezwaar tegen de kilheid?" Deze arts belicht de situatie vanuit zijn werk op de IC. De keuzes, de gesprekken, de emoties, compassie en veel meer. Lees hier het hele artikel.

Door Frankema en Ger Lodewick (WantToKnow.nl)
"Afgelopen maand ontving mijn dochter van 18 een brief van de minister. Hij staat –ingekort– hieronder. Naar aanleiding van deze brief heb ik me verdiept in ‘orgaandonatie’ en de rillingen liepen me over de rug. Ik zou willen dat niet alleen mijn dochter, maar elke 18 jarige weet dat er een heel lugubere schaduwkant aan orgaandonatie zit". Lees hier het hele artikel.

Annet Wood- de Haas
DE LAATSTE UREN IN HET LEVEN VAN EEN ORGAANDONOR - ZWARTBOEK OVER ORGAANDONATIE
Tot voor kort wist ik niets van orgaandonatie, ik vond het niet meer dan normaal om een donorcodicil te dragen zodat ernstig zieke mensen na mijn dood een kans op een nieuw leven zouden krijgen. In 2011 heb ik zelfs belangeloos meegewerkt aan een TV-spotje over het donorschap. Ik was onderdeel van de menselijke JA die in de TV-spot te zien was. Tot een noodkreet van een moeder die haar dochter voor orgaandonatie had vrijgegeven mij wakker schudde.... Lees hier het hele artikel/boek.

Je zult je misschien wel afvragen hoe ik zelf over orgaandonatie denk? Járen geleden was ik ervan overtuigd, dat het goed was om donor te zijn en droeg het donorcodicil ook positief ingevuld bij me.
Later ben ik me meer gaan verdiepen in orgaandonatie. Ik ben er over gaan lezen en verbaasde me steeds meer over de gevolgen.
De Openbaringen van Maria, Jezus en Maria Magdalena, doorgegeven via Gabriela Gaastra-Levin, gaven me inzichten over de spirituele kant in het afstaan van organen.

In dit artikel uit 2007 staat duidelijk beschreven, dat je niet 'zomaar' organen kunt afstaan. Met bepaalde voorbereidingen en een speciaal ritueel is het wel mogelijk, maar ik er durf niet op te vertrouwen, dat dit in alle haast ook werkelijk uitgevoerd zal worden. Ik zal om die reden geen organen afstaan, hoe zeer ik ook betrokken ben bij degenen die een orgaan nodig hebben. En als ik zelf een orgaan nodig zou hebben? Daar zal ik dan geen gebruik van maken. Ik ben van mening dat voor alles een reden is en er is dus ook een reden voor een ziek orgaan. Hier zal ik dan zelf mijn verantwoording voor nemen en de gevolgen aanvaarden.

Ik hoop dat je na het lezen van bovenstaande artikelen een goede keuze kunt maken. Laat hieronder een berichtje achter als je jouw visie met mij wilt delen.