Bekijk de Workshops →

Rood

Geplaatst op 27 augustus 2019

Op dit moment is het tropisch warm in Nederland. Opnieuw een hittegolf. De temperaturen zijn ruim boven de dertig graden. De Zon brandt dat het een lieve lust is en we zoeken graag verkoeling onder de bomen of aan het water.

Bij deze hitte en ontstane droogte moeten we uitkijken met vuur. Bos en heide staan zo in brand met de nodige gevolgen van dien. In het nieuws hoor ik berichten over branden in Antarctica, Siberië, Afrika en het Amazonegebied. Zorgelijke situaties.

Vuur brengt mij bij de kleur rood
Rood maakt me blij en ik draag de kleur tegenwoordig heel graag. Rood geeft me energie en ik voel me er heel lekker bij.
Aan de andere kant waarschuwt het mij ook. Als mijn behoefte aan rood zo sterk is, verbruik ik dan niet teveel energie? Verdeel ik mijn tijd wel goed? Is het tijd om eens een keer NEE te zeggen? Rust te nemen?

Het Element Vuur is rood en hoort bij de zomer. In de zomer zijn planten en dieren volgroeid; zijn licht, warmte, activiteit en interactie op hun sterkst. Het breidt uit, straalt, is extravert en warm. Er is dus veel Yang energie.

Waar gaat de kleur rood over?
Rood is de de kleur van fysieke energie, passie en verlangens. Een heel sterke kleur, die een verbinding heeft met onze primitiefste lichamelijke en emotionele behoeften. Voldoende rood laat je stevig in je schoenen staan, geeft moed, je voelt je veilig en geborgen; en je komt voor jezelf op.
Het Element Vuur is de verbinding met je hart, met je verlangens.

Als rood in disbalans is, worden we opgewonden, kwaad of zelfs gewelddadig, ben je gericht op materieel bezit, leef je gespannen en ben je altijd alert. Of als er veel te weinig rood is, lopen we met het hoofd in de wolken, worden we sloom, voorzichtig en manipulerend.

Het is dus goed om te zorgen dat rood bij jezelf in balans is, dat jij jezelf niet meer wegcijfert, je voor jezelf opkomt. Alleen zo kun jij jouw nieuwe werkelijkheid op Aarde neerzetten, dan sta je stevig in je schoenen om te kunnen manifesteren.

Wat nu te doen
Van nature is je lichaam in de zomer al warm en als het dan in de natuur ook nog eens tropisch warm is, dan is het belangrijk om hitte te vermijden. Dit doe je door zo min mogelijk koffie, alcohol en pittig eten te nuttigen.
Je kunt ook je lichaam afkoelen door meer Yin toe te voegen. Yin is blauw en groen. Zo kun je meer water drinken, rust nemen, zwemmen of naar de sauna (blauw) of naar de bossen gaan, grenzen aangeven door eens nee te zeggen (groen). Dingen doen die je (innerlijk) kalmeren.

Heb je constant gebrek aan energie, gebruik dan GEEN rood. Het is dan goed om te kijken waar je boos of gefrustreerd over bent en ga eerst groen gebruiken om tot rust te komen!

Chakra
Het 1e chakra, het Wortelchakra, heeft rood als hoofdkleur. Links op de afbeelding zie je welke Kosmische Mensen verbonden zijn met dit chakra. Het zijn de nummers 73 t/m 78. Ze heten v.l.n.r.: Verzamelen; Ik wil, ik kan, ik mag; Belichamen, Energiek, Zijn en Manifesteren.

Spreekwoorden
Het is leuk om naar spreekwoorden te kijken als je meer over rood wilt weten. Een paar voorbeelden: Als een stier op een rode lap reageren-overdreven reageren, De rode haan laten kraaien-brand stichten, Rood staan-schulden hebben. Weet jij nog een leuke? Zet het onder dit bericht, dan krijgen we een mooie verzameling ;)

Goed om te weten!
Een kleur kun je toevoegen door het te gebruiken in je kleding, voeding en interieur, want kleur neem je op via je ogen, huid en spijsvertering. Helpt dit onvoldoende, dan kun je een (rood) Kleuressence, Quintessence of zelfs het Element Vuur gaan gebruiken om jezelf te versterken en oude patronen te doorbreken.
Wil je hier meer over weten, kun je natuurlijk contact met me opnemen.

Lees hier ook over de andere kleuren >>

Uitsluitend met naam- en bronvermelding heb je toestemming om informatie te delen, met uitzondering van commerciële doeleinden. Hiervoor is schriftelijke toestemming nodig.