Bekijk de Workshops →

Je leven een spelletje

Geplaatst op 15 maart 2018

Vorige week zei een goede vriend tegen mij, dat het leven een spelletje is, dat ik alles maar moest nemen zoals het was. Ik schrok hiervan, want zag hij onze 'relatie' dan ook als een spel? Het heeft me aan het denken gezet en ik vind het wel de moeite waard om er een artikel aan te wijden.

Volgens Van Daele is een spelletje een bezigheid om te ontspannen, een spel van krachten, een wedstrijd, een toneelspel.
Bij een spelletje wil je winnen, zet je je beste beentje voor, soms oneerlijk/gemeen doen om toch te winnen. Verliezen is namelijk nooit leuk. Hierbij is er veel (onder) controle.

Voor mij is een spelletje een toneelspel, je hoeft niet naar dingen te kijken waar je bang voor bent, wat pijn doet, traumatisch of beschamend is. Je leeft om de pijnlijke punten heen.
Dit is voor mij als het leven een spel is. Eigenlijk net zoals een Clown, die met een masker op niet zichzelf laat zien.

Het leven is voor mij geen spel, nooit (bewust) geweest. Ruim 75% van mijn leven was het niet leuk en wilde ik hier helemaal niet zijn. Door allerlei omstandigheden had ik veel moeite om mijn lichaam en leven te aanvaarden.
En ja, misschien was het toen wel één groot spel, om op deze manier om alle pijn en verdriet heen te draaien en niet de kwetsbare, gevoelige Ineke te voelen. Ik weet nu, dat ik dit spel niet meer wil spelen, maar authentiek wil zijn.

Wat ík wil is genieten, blij zijn, mijn creativiteit laten stromen en hiermee spelen. Dat is volgens mij iets heel anders, want dit kan ik namelijk doen vanuit mijn kern, vanuit mijn Zijn, en draai ik er niet meer omheen.
Ik kies dan voor mijzelf!

Wat zeggen de kleuren over SPELLETJE ...

1 Het doel is geel/blauw/oranje en heet Sensualiteit (15). De kleuren vragen je vanuit zachtheid een bewuste verbinding te maken met je lichaam. Je voeten te voelen en alles wat er in jouw is.

2 De uitdaging is rood/olijfgroen/magenta en heet Je potentieel ervaren (50). De kleuren verbinden je hoofd met je hart. Je word je bewuster wat je allemaal kan, als je jezelf maar in het Licht durft te zetten.

3 Het pad is blauw/geel/violet en heet Meesterschap (65). De kleuren willen dat je volledig in contact bent met je kern, en niet jeZelf uit de weg gaat en je verschuilt achter het rationele denken.

En dan natuurlijk ook de kleuren voor het woord SPELEN ...

1 Het doel is diepmagenta/violet/geel en heet Openheid (10). De kleuren vragen je om open te zijn, bij jezelf te blijven en je ideeën te delen met anderen. Het maakt je niet uit wat anderen van je denken.

2 De uitdaging is diepmagenta/rood/groen en heet Aanvaarding (22). De kleuren vragen je om jezelf (liefdevol) te aanvaarden zoals je bent. Je mag er helemaal zijn zonder oordelen of belemmeringen over jezelf.

3 Het pad is rood/oranje/blauw en heet Gevoelens uiten (32). De kleuren willen dat je enthousiast en vol vreugde bent. Vol vertrouwen je creativiteit, jouw verhaal vertelt en deelt met anderen.

Reflectie
Na een week kan ik wel zeggen, dat dit mijn pijnpunt was in de opmerking van mijn vriend, dat ik voor mijzelf mag kiezen en me niet hoef 'te laten bespelen'. ;)
Als je zelf nu terugkijkt op je leven, wat is het leven dan voor jou? Is het een spelletje of mag je juist spelen vanuit je ZELF? Ofwel kies jij voor je ZELF? Ik lees graag jouw reactie onder dit artikel.