Bekijk de Workshops →

Vuurwerk! Help je huisdier!

Geplaatst op 10 november 2016

Nog even en dan is het Oud & Nieuw. Altijd leuk om te vieren en vaak een bijzonder moment wanneer het ene jaar over gaat in het andere. We blikken dan even terug en mijmeren over wat er was en zijn vaak weer hoopvol over het nieuwe jaar.

Met Oud & Nieuw is er echter ook veel leed, dierenleed. Veel katten, honden, konijnen en andere dieren die buiten zijn, hebben veel last van vuurwerk. Door de harde knallen schrikken de dieren zich elke keer een rotje. Het kan ervoor zorgen dat dieren elke keer in een hoekje wegkruipen en vol stress de dagen doorbrengen.

Soms schrikt een dier zo erg dat het er vandoor gaat en kilometers verderop gaat schuilen. Ze vinden dan soms moeilijk de weg terug naar huis. De dierenambulance is er elk jaar weer druk mee. Vorig jaar waren er zelfs meer meldingen dan anders over dieren die in paniek waren weggerend of dieren die door vuurwerk gewond raakten.

Katten en honden kun je zoveel mogelijk binnen houden, maar bij het uitlaten van je hond, word je onvermijdelijk geconfronteerd met degenen die veel plezier hebben in knallen. Konijnen laten niet zo duidelijk zien dat ze bang zijn. Je kunt het zien aan het stampen met de achterpoot. Dat is een teken dat ze gevaar voelen en bang zijn. Ook onrustig heen en weer gaan in de kooi, is een signaal dat ze last hebben van de knallen. Kun je je konijn binnen zetten, doe dat dan ook.

Sommige paarden-eigenaren zetten hun paarden in de wei, zodat ze het gevoel hebben dat ze weg kunnen. Andere paarden-eigenaren zetten de paarden juist op stal, zodat ze zich beschermd voelen. Wat het meest verstandig is, weet je als paarden-eigenaar het beste zelf. Rond middernacht bij de paarden zijn, is iets waar veel paarden-eigenaren voor kiezen, vooral als de mogelijkheid bestaat dat mensen met vuurwerk in de buurt van je paarden kunnen komen. Het lijkt nog altijd leuk te zijn om vuurwerk naar paarden te gooien…

Om ervoor te zorgen dat je dier minder bang is voor vuurwerk, kun je de MIR-Methode inzetten. Het dier zal dan minder schrikachtig zijn en Oud & Nieuw makkelijker doorstaan.

Hoe het werkt?
Je aait je dier, terwijl je de 9 stappen opzegt. Je begint daar minimaal al 2 weken voor Oud & Nieuw, liefst nog eerder. Je doet altijd alle 9 stappen, want die stappen werken met elkaar samen. Wat jouw dier vooral gaat helpen, zijn de stappen 4 ‘Meridianen zuiveren’ en 7 ‘Basisbehoeften aanvullen’.

Stap 4 ‘Meridianen zuiveren’ helpt je dier om de meridianen te deblokkeren. Dieren hebben ook meridianen en telkens als ze schrikken van vuurwerk, blokkeren een aantal meridianen. Wanneer je de 9 stappen doet, houd je alle meridianen ‘stromend’ en zal er geen opstapeling van angst ontstaan.

Stap 7 ‘Basisbehoeften aanvullen’ zorgt ervoor dat je je dier telkens weer versterkt in de basisbehoeften Veiligheid en Bescherming. Dit maakt dat ze van binnen rustiger blijven en niet zo snel meer zullen schrikken van harde knallen.
Let op: je doet altijd alle 9 stappen!

Addertje onder het gras
Wanneer je je dier wilt behandelen met de MIR-Methode, is het van groot belang dat jijzelf ook de MIR-Methode doet! Dieren reageren namelijk ook op de volwassenen om hen heen. Schrik jij of je partner zelf van vuurwerk, dan reageert je dier daar ook op. Heb jij of je partner veel zorgen om je dier, dan gaat je dier ook op jouw of je partner’s zorgen reageren. Dus: behandel eerst je dier met de MIR-Methode, 9 stappen en behandel daarna ook meteen jezelf. Je partner doet ergens op de dag hetzelfde. Zorg dat je dit twee keer op een dag herhaalt.

Wil je begeleiding bij de MIR-Methode? Neem dan contact met me op, dan kunnen we samen kijken wat het beste is voor je huisdier.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op de website van de MIR-Methode en reeds genoemd in een eerder artikel op mijn blog, waarbij ik ook advies gaf over het gebruik van kleur.

Ik wens je een fijn Oud & Nieuw toe ♥
Je reactie lees ik graag onder dit artikel.