Bekijk de Workshops →

5 Elementen

Geplaatst op 2 april 2021

De Chinese geneeskunde deelt alles in volgens de vijf Elementen: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water.
Alles in de natuur en in de mens valt onder één van deze Elementen. Denk aan de seizoenen, delen van de dag, kleuren, emoties, smaken, organen, enz.
Alles is in beweging, in het klein, maar ook in het groot, volgens een vast patroon. Het zijn vijf Fasen, vijf stappen. De ene Fase is afhankelijk van de andere, om te stimuleren of om af te remmen.

Voedende Fase
Als je de cirkel rechtsom gaat, volg je de Voedende Fase. Dit wordt ook wel de creatieve of scheppende cirkel genoemd. Het is voedend, omdat Hout brandstof voor verbranding levert aan Vuur; Vuur laat materie tot as te verbranden die de bodem vormt voor Aarde; Aarde vormt mineralen en brengt ze naar de oppervlakte voor Metaal; Metaal geeft verfijnde substanties die de opwekkende eigenschappen versterken van Water; Water voedt Hout door het te bevochtigen. De Moeder zorgt hier voor het kind.

Controlerende Fase
Als je de cirkel linksom gaat, volg je de Controlerende Fase. Het is het pentagram in het midden. Deze Fase zorgt voor het evenwicht, het bedwingt en controleert. Zo dwingt Hout Aarde door het te bedekken; Vuur dwingt Metaal door het te branden en te smelten; Aarde houdt Water tegen door het in te dammen en te absorberen; Metaal bedwingt Hout door het om te hakken; Water bedwingt Vuur door het te blussen. Het is de Grootouder die het kind corrigeert.

Orgaan-Netwerken
De vijf Fasen verdelen het menselijk lichaam in vijf Orgaan-Netwerken. Deze Orgaan-Netwerken beschrijven de fysiologie en psychologie.
Elk Netwerk is een complex geheel van organen, weefsels, kanalen en fysieke functies, en daardoor onmisbaar voor het instandhouden van het leven. Elk bevat ook een aparte intellectuele, emotionele en gedragsstijl. Elk heeft zijn eigen verantwoordelijkheden, strategie en karakter die de macht van elke fase weerspiegelt.

Ze bestaan uit paren met de namen van de Yin-organen:

  • het Lever-Netwerk (met Galblaas) ☞ Hout
  • het Hart-Netwerk (met Dunne Darm) ☞ Vuur
  • het Milt-Netwerk (met Maag) ☞ Aarde
  • het Long-Netwerk (met Dikke Darm) ☞ Metaal
  • het Nier-Netwerk (met Blaas) ☞ Water

In de afbeelding hieronder zie je dat elk Netwerk haar eigen ritmische circulatie heeft in het lichaam. Dit noemen we de meridiaanklok. Op het moment dat een Netwerk actief is, is in het tegenoverliggende Netwerk juist een verminderde activiteit.
Door deze klok te volgen kun je meer duidelijkheid krijgen in je emoties.

Nine Star Ki
Om te zien welk element leidend is bij een cliënt gebruik ik de Nine Star Ki. Nine Star Ki betekent letterlijk ‘negen sterren energie’.
Het is een unieke oude Chinese methode die astrologie en numerologie met elkaar combineert. De Nine Star Ki onthult behalve je zwakke punten ook je grootste potentieel.

De Nine Star Ki maakt eenvoudig de verbinding met de Kosmische Mensjes, zij hebben immers onderin de Elementen, en de behandelingen met de Lichtpen die gebaseerd zijn op de Traditionele Chinese Medicijnleer.

Balans in je Elementen
In Module 3 van het Traject van Rups naar Vlinder krijg je informatie over de 5 Elementen en leer je hoe je deze in balans kunt brengen.
Wil je hierover meer leren, maar zonder persoonlijke groei, neem dan contact met mij op.

Wat doe jij al bewust met de 5 Elementen? Ik lees het graag in de opmerkingen onder dit bericht.


Lees hier meer info over de 5 Elementen ...

Uitsluitend met naam- en bronvermelding heb je toestemming om deze informatie te delen.