Bekijk de Workshops →

Lente en het Element Hout

Geplaatst op 3 april 2021

De Lente is een tijd van vernieuwing. Na een (lange) Winter van ingetogenheid zie je de natuur weer uitlopen. De ene dag lijkt alles nog grijs en levenloos, en de volgende dag zie je nieuwe knoppen. De Lente is een tijd van wedergeboorte, plotselinge groei en snelle uitbreiding.
Van de 5 Elementen is het Element Hout verbonden met de Lente.

Waar gaat het Element Hout over?
Hout zorgt dat de energie stroomt zoals die behoort te stromen en lost eventuele blokkades op. Hout is sterk en vastberaden, soepel en uitbreidend. Beweging dringt naar de oppervlakte en barst dan open. De verandering is verwacht, maar blijft onvoorspelbaar. Net als bij de geboorte van een kind ... dag en tijd blijft onbekend.

Bij dit Element hoort het Lever-Netwerk met de Lever- en Galblaasmeridiaan.
De Levermeridiaan (magenta) ontgift lichaam en geest, of slaat juist veel vergiften op als giftige chemicaliën, afgunst, wrok en/of overtuigingen. De emotie is woede en frustratie.
De Galblaasmeridiaan (olijfgroen) helpt beslissingen nemen, vergeven en flexibel zijn in lichaam en geest. De emotie is bitterheid.

Als Hout in balans is ...
ben je ondernemend en creatief in het doen van dingen. Je hebt kracht en moed om je (levens-)plannen uit te werken en vorm te geven, ondanks mogelijke tegenslagen. Je bent creatief, strategisch, je kunt goed coördineren, organiseren en je durft beslissingen te nemen.
Je gaat op je doel af en als iets in de weg zit, geeft dit juist meer daadkracht. Word je belemmerd, dan geeft dit irritatie, boosheid of woede.

Als Hout in disbalans is ...
dan blokkeren je plannen, ideeën blijven ideeën en worden niet uitgewerkt. Je verliest overzicht, is er teveel controle en weinig flexibiliteit. Je wordt moedeloos, ongeïnteresseerd, je trekt jezelf terug en kan je depressief worden.

Op fysiek niveau heb je klachten als vermoeidheid, piekeren, diarree, maagklachten. Spanning in de spieraanhechtingen, rond de gewrichten vooral in nek en schouders. Hoofdpijn, rusteloze benen, trillingen, last van heupen of bekken. Alle oogklachten, geelzucht en niet verdragen van vetten.

Hout energie is sterk en beweeglijk en heeft daardoor niet veel Yang nodig. Teveel Yang laat de energie stijgen en dan kun je ‘ontploffen’: hoofdpijn, spanning in nek en schouders, rood hoofd, kort lontje, alles persoonlijk opnemen, irritatie, woede.

Wat kan je zelf doen

 • Kijk hoe je ’s morgens zo snel mogelijk in de flow komt. Doe bewegingsoefeningen!
 • Doe een sport waarvan je gaat zweten, dit geeft een goede afvoer van afvalstoffen.
 • Heb je een energietekort, doe dan rustig aan en doe Tai Chi, dansen, acupunctuur.
 • Vermijd koffie, alcohol en sigaretten (verwarmende voeding).
 • Eet chlorofylrijke groenten, dit is een pigmentstof die in groene bladgroenten zit,
  zoals boerenkool, spinazie, raapstelen, rucola, peterselie.
 • Draag groene kleding.
 • Eet niet meer na 21 uur en ga vóór 23 uur naar bed.
 • Zorg voor minder stress, onthaast! Geef je grenzen aan!
 • Schrijf je levensplan. Ga je droom uitschrijven.
 • Doe oog oefeningen -> ogenyoga.

Wil je hier meer over weten, kun je natuurlijk contact met me opnemen.
Ik lees graag hoe jij met de Elementen omgaat. Deel het gerust onder dit artikel ❤️

Uitsluitend met naam- en bronvermelding heb je toestemming om informatie te delen, met uitzondering van commerciële doeleinden. Hiervoor is schriftelijke toestemming nodig.