Bekijk de Workshops →

Gevoelens voelen

Geplaatst op 20 oktober 2020

In de consulten of cursussen komt het regelmatig voor, dat ik vraag om gevoelens over iets te benoemen. Op dat moment wordt het stil en weet men vaak niet wat je dan kan voelen en/of hoe het te benoemen. In dit artikel wil ik wat meer over gevoelens vertellen.

Gevoel is de taal van de ziel. Het is het kompas, dat je de weg wijst op je zielenpad. Door het verwoorden van je gevoelens geef je jezelf een belangrijke toevoeging aan bewust leven. Dit is een niet te onderschatten basis van spiritualiteit. Door trouw te zijn aan je gevoel en hiernaar te handelen krijg je helderheid in je denken en in het doel van je ziel.

Gevoelens zijn er om gevoeld te worden. Alle gevoelens, ook de meest pijnlijke, zijn er om gevoeld te worden. Misschien denk je dat je alleen geluk of vreugde moet voelen en dat pijn er is om opgelost, genegeerd, verdoofd, verstopt of genegeerd te worden? Dat pijn een zwakte was? Niets is minder waar. Mens-zijn draait in eerste instantie niet om gelukkig zijn, maar juist om alles te voelen.

Wat is gevoel?
Allereerst is het belangrijk onderscheid te maken tussen gevoel en zielsgevoel. Je zielsgevoel geeft alleen een ‘goed of fout’-gewaarwording aan, dit is je intuïtie. Dit zielsgevoel ervaar je ter hoogte van je middenrif, de plaats van het miltchakra, een 'gouden gebied'. Het is de plaats waar je ziel zich bevindt.

Het zielsgevoel is de basis voor het gevoel dat je bij een ervaring krijgt. Je voelt je bijvoorbeeld verbonden, rustig, schuldig, angstig, eenzaam of vernederd. Deze gevoelens ontstaan als afgeleide van je goed of fout zielsgevoel. Door deze gevoelens te verwoorden, wordt het gevoel voor jezelf helemaal duidelijk en begrijp je ook wat je ziel met je voorheeft. Het verwoorden van je gevoelens geeft dus duidelijkheid, en door het beleven, het toelaten en doorvoelen van dit gevoel, kun je worden.

Je lichaam reageert weer op je gevoel en laat dit zien als een emotie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lachen, huilen, schreeuwen, stampen, maar het kan ook non-verbaal zijn zoals je hand tot een vuist maken. Door je emoties te uiten, laat je de (opgebouwde) spanningen in je lichaam los. Doe je dit niet of je verwoord je gevoel niet, dan zal het lichaam je dat duidelijk maken in de vorm van pijn.
Emotie in het engels is emotion => ofwel energy in motion, energie in beweging en dit wil gezien worden.

Het lichaam geeft dus weer hoe je met je ziel omgaat. Pijn is een signaal dat je fout handelt ten opzichte van je ziel. Op zich is dit niet erg, want van fouten kun je leren. Als je weigert te leren door gevoelens niet te verwoorden en te doorvoelen ontstaat er pijn. Het is een waarschuwing of alarmbel, een signaal dat er werk aan de winkel is.
Je lichaam is jouw kompas.

We leven in een consumptiemaatschappij en zij laten ons zien dat we onze pijn kunnen uitkopen. Dat we boos, verdrietig of teleurgesteld zijn, omdat we die tv, auto of jas niet hebben. Of omdat we die speciale reis niet kunnen maken. Zo houd je natuurlijk de economie op gang, maar hiermee houd je jouw leven niet echt soepel draaiend. Je wordt afgeleid en verdoofd van je werkelijke pijn en zo kun je niet worden.

Het is dus belangrijk om te leren communiceren met je lichaam. Je lichaam geeft signalen om zo je ware aard te leren kennen. Het is je innerlijke leraar en hij/zij zal je helpen om dichter bij je ware JIJ te komen en het liefhebben van deze ware JIJ ❤️

Je kunt ook zeggen dat het luisteren naar je lichaamssignalen een vorm van zelfonderzoek is. Zelfonderzoek is de constante aandacht voor het innerlijke bewustzijn van "ik" of "ik ben" als een manier om mate van invloed van je mind te ontdekken.
Wanneer je binnenin begint met communiceren, ga je antwoorden krijgen. Als je problemen hebt met je gezondheid of met je lichaam, begin dan te praten met dat deel van je en vraag wat het wil dat je weet.
Je hebt een intelligentie in je die verder gaat dan het logische verstand en de wetenschap. Je bent oneindig.

De kleur die bij het voelen hoort is oranje, daar heb ik in dit artikel al over gesproken. Oranje kun je vinden in je buikgebied, het is de plek waar je ook je emoties kunt voelen. Misschien herken je de vlinders in je buik bij een verliefdheid of de kramp in je buik bij (extreme) spanning?

Als je oranje geen fijne kleur vindt, het niet gebruikt of uit de weg gaat, is dat een teken dat er verborgen emoties zijn. Pas als deze emoties ruimte krijgen, kan jij je hart gaan openen, liefde gaat voelen ... voor jezelf en/of anderen.

Ben je meer gericht op blauw, de tegenovergestelde kleur, dan zal je de neiging hebben om emoties 'weg te praten' of 'weg te lachen'. Je uit jezelf wel, maar je over je diepste pijn praten durf je dan niet.
Jouw uitdaging is dan om nog meer blauw te integreren, zodat je vertrouwen groeit om naar je emoties te durven kijken, ze te voelen en erover te communiceren. Je komt dan ook bij oranje uit 🌹

Kosmisch Mensje 18, oranje/blauw/oranje heet ook Voelen.
Dit Mensje helpt je om beter bij je gevoelens te komen en ze te gaan uitspreken.
Het valt op dat blauw en oranje heel vaak terugkomen bij het kleuradvies van de Iconen. Aan de manier van kleuren kan ik goed zien of je werkelijk vanuit je gevoel kleurt of dat je aan het 'wegpraten' bent 😉

Wat kun je doen?

  • Als er zich een emotie aandient, neem je tijd om de emotie te voelen. Neem bijvoorbeeld onrust ...
  • Ga bewust met je aandacht naar de onrust ...
  • Vraag aan de onrust 'wat voor gevoel geeft het ...'
  • Dan komt er een antwoord met misschien verdriet of iets anders ...
  • Voel dit verdriet ... en vraag dan opnieuw 'wat voor gevoel geeft het ...'
  • Het kan zijn dat er opnieuw verdriet komt en dan is dat zo ...
  • Vraag opnieuw 'wat voor gevoel geeft het ...'
  • Je gaat net zolang door totdat je voelt dat het stil is of rustig is ...

Dit kan je bij elke (nieuwe) emotie herhalen en je zult merken dat je aan de reacties van je lichaam de bijbehorende emotie of gevoel gaat herkennen. Op deze manier zul je jouw lichaam steeds beter gaan leren kennen en kun je werkelijk naar je gevoel gaan luisteren.
Zo kan je worden en uiteindelijk ZIJN🌹

Leestip: Gevoelens verwoorden maakt je vrij, de ommekeer naar 2023 door William Gijsen en Boudewijn Donceel

Uitsluitend met naam- en bronvermelding heb je toestemming om deze informatie te delen.