Bekijk de Workshops →

Gronden, hoe doe je dat ...

Geplaatst op 29 maart 2018

Je hoort (mij) vast wel eens zeggen, dat je voor een goede gronding moet zorgen. Een goede gronding, wat is dat? Waar is het voor nodig? En dan, hoe doe je dat? Hoogste tijd om er een artikel aan te wijden. 😉

Een goede gronding heb je, als je volledig in het hier-en-nu in je lichaam aanwezig bent en een goede verbinding hebt met de Aardse en Kosmische energie. Je bent dan een kanaal tussen Kosmos en Aarde.
Je kunt dit vergelijken met een boom, die met haar wortels goed verankerd is in de Aarde en met haar kruin naar de Zon reikt. De wortels zijn belangrijk, want hoe steviger de wortels, hoe hoger de boom kan groeien. De wortels zuigen water en voeding uit de Aarde omhoog en de sapstromen gaan door de stam naar de takken, bladeren en vruchten. De afvalstoffen van de boom kunnen via de wortels weer terug de Aarde in om daar gereinigd te worden.

Bij ons mensen werkt het net als bij de boom. Als je 'wortels' goed zijn, kan de Aarde je voeden, stroomt energie je lichaam in en voelen je voeten en benen warm aan. Vanuit je stuit gaat de lijn naar beneden de Aarde in.
Naast je wortels is er ook een lijntje naar boven, naar de Kosmos. Deze gaat vanuit je kruin en maakt een verbinding met de Centrale Zon, de Bron, je Ziel. Behalve dat je gevoed wordt met Licht, heb je via deze verbinding contact met je begeleiders, gidsen, engelen.

Een kanaal
De lijn naar de Aarde en naar de Kosmos zal nog wel gaan, maar we hebben ook nog je lichaam, wat als kanaal fungeert tussen deze 2 lijnen. Vanaf je kruin, langs je rug naar je stuit loopt een energiebaan. In deze baan liggen de chakra's, een woord uit het Sanskriet voor draaikolk, een soort computer. De chakra’s draaien als wielen langs de wervelkolom. Ze nemen voeding op uit hogere dimensies (uit de lijn naar de Kosmos) en geven die dan door aan ons fysieke lichaam.

Door allerlei gebeurtenissen in je leven kan deze energiebaan en chakra's verstopt zijn geraakt en minder of zelf bijna niet meer draaien of doorstromen. Hierdoor ga je steeds een stukje verder 'omhoog' in je lichaam en raak je de verbinding met de Aarde kwijt. Het heeft te maken met hoe veilig je je voelt, hoe geborgen, hoe geliefd en ook hoeveel je van jezelf houd.
Voor een goede doorstroming is het dus belangrijk om de baan en de chakra's schoon te maken ... van emoties, van angsten, enz.

Op bovenstaande afbeelding zie de het lichaam met de chakra's, links met 7 chakra's en rechts met 13 chakra's. De afgelopen 2000 jaar leefden we als Aarde-mens met de 7 chakra's, een tijd waarbij het vaak moeilijk was om uit een volgzaam gedrag te stappen. De mens zat aan veel regels, wetten en dogma’s vast. Persoonlijke groei was niet eenvoudig.

Sinds 2013 zijn er 6 'extra' chakra's geactiveerd om te kunnen transformeren naar Kosmische Mens en ons hart verder te kunnen openen. Er zijn nu dus 13 chakra's om te reinigen en te optimaliseren. Een hele klus, al zeg ik het zelf 😉

Mijn ervaring
In 2002 begon ik mijn eigen pad van bewust-worden en kwam o.a. via meditaties in aanraking met 'het gronden'. Zodra ik een lijn moest visualiseren vanuit mijn stuit (rode chakra) naar de Aarde, hoorde ik de meditatie niet meer, was ik weg en kwam met moeite terug wanneer de meditatie klaar was. Door mijn verleden kon ik niet bij mijn stuit komen, voelde ik me niet veilig. Later kwam ik erachter dat ik wel een lijn kon maken vanuit mijn Zonnevlecht, het gele chakra, buitenom naar de Aarde toe. Van binnenuit lukte het niet. Werk aan de winkel dus ;) Op vele manieren heb ik aan mijn thema's gewerkt: regressie, opstellingen, massages, maar vooral ook met kleur.

Kleurenreis
Wat mij vooral is opgevallen in die periode, is mijn (favoriete) kleurkeuze. Voor 2002 droeg ik veel paars, koningsblauw en donkergroen. Je ziet bij de chakra's, dat deze kleuren vrij hoog in het lichaam zitten. Door trainingen en therapie werd turquoise mijn favoriet, daarna kwam lichtgroen en ook geel. Aan de kleuren zag ik, dat ik afdaalde, mijn lichaam in.
Oranje was zeker geen favoriet, terwijl ik vanuit mijn naam wel een oranje persoonlijkheid ben ;) Op dit moment vind ik oranje een heerlijke kleur. Daarna heb ik de overstap gemaakt naar koraal en nu ben ik volop met rood bezig. Alle kleuren kan ik inmiddels omarmen en kan zo steeds beter helemaal in mijn lichaam zijn. Mijn gronding gaat dus ook steeds makkelijker 😉

Hoe ga je gronden
Door mijn eigen ervaring, ben ik van mening, dat je aan je (favoriete) kleurkeuze kunt zien tot waar je ongeveer in je lichaam zit. Interessant is vooral om te onderzoeken bij welke kleuren je juist weerstand voelt? Want hier ligt jouw uitdaging om dit te veranderen.
Elke kleur heeft, net als het chakra, een eigen thema, een lichte en een schaduwkant. Door hiernaar te kijken kunnen dingen duidelijk voor je worden en kun je veranderingen in gang zetten.
Je bent namelijk met alle kleuren geboren, alleen ben je er een paar 'vergeten' op je levenspad. Het is tijd om deze kleuren opnieuw toe te voegen aan jouw leven!

De Iconen kunnen je ook helpen bij het gronden. Van alle chakra's, de 7 én 13 chakra's, zijn Iconen beschikbaar. Deze worden gebruikt in het traject van Rups naar Vlinder. De volgorde door de chakra's is belangrijk, in de cursussen wordt dit uitgelegd en toegepast.
Je kunt ook zelf met de kleurboeken hieraan werken en als je de Iconen inclusief kleuradvies wilt, kun je ze los bij mij bestellen.

De Inspiratiegeuren helpen ook bij dit proces. Vooral Creatie en Veiligheid ondersteunen hierbij. In module 4 van het traject van Rups naar Vlinder werken we vooral met Vergeving. In combinatie met de Iconen werkt het heel krachtig.

Of maak een afspraak om met Vingerlabyrint en Kosmische Mensjes aan je thema's te werken.

Wat kun je nog zelf

  • Probeer je lichaam te voelen door te sporten. Liefst een actieve sport waarbij je voeten de grond raken, zoals hardlopen of volleybal.
  • Ga vaker wandelen en neem zoveel mogelijk de trap. Loop (thuis) op blote voeten.
  • Maak contact met het element Aarde: ga tuinieren, letterlijk met je handen in de grond.
  • Integreer rood in je kleding, voeding en interieur. Rood geeft energie, ben je veel moe, gebruik dan groen.
  • Ruim je huis op en maak je administratie in orde.
  • Zet muziek op met duidelijke percussie zoals Djembee, Afrikaanse muziek of Slagerij van Kampen, en dans!
  • Bij meditatie de lage klank ÚÚÚÚÚÚÚÚ zingen.

Ik hoop dat je verder kunt met deze informatie en je gronding kan verdiepen. Hieronder lees ik graag jouw ervaringen.
Heb je vragen, neem dan contact met me op.

Hartegroet,
Ineke

@foto boom: all-free-download.com