Bekijk de Workshops →

Iconen, hoe werken ze ...

Geplaatst op 19 mei 2019

Sinds december 2014 maak ik tekeningen op basis van een woord, een thema, voor het gebruik als kleurplaat in verschillende cursussen.
Deze tekeningen hebben de Heilige Geometrie als basis. Geometrie is een taal van beelden, vormen en patronen. Het is een taal van het Licht, een taal die ons onbewuste, onze ziel direct herkent.

De tekeningen noemde ik symbolen, nog afgeleid van de Kosmische Symbolen, die ik 2 jaar gebruikt heb voordat ik zelf tekeningen ging maken.

In 2017 kreeg ik steeds meer het gevoel dat het woord symbool niet goed aangeeft wat de tekeningen doen. Ik ben gaan zoeken, denken en voelen en ben op het woord Icoon uitgekomen. Van dit woord word ik blij en het is precies het juiste woord voor wat de tekeningen doen. Ik zal het je uitleggen.

Icoon is afgeleid van het Griekse woord Eikoon en betekent afbeelding of gelijkenis. Icoon staat voor een idee, werkwijze of beeldvorming van een heilig persoon of voorwerp.

Het Van Dale woordenboek zegt:
icoon (de, v(m), meervoud: iconen).
1 - geschilderde afbeelding van Christus of een heilige.
2 - (computer) pictogram: een icoontje aanklikken.
3 - persoon die, voorwerp dat een bepaalde periode, partij, club, enz. als het ware belichaamt: zij is een icoon van de jaren 80, clubicoon, stijlicoon

In de computerwereld is een icoon een kleine afbeelding op een computerscherm, die een bestand of programma activeert.* Door op het icoon te klikken zal de hieraan gekoppelde actie uitgevoerd worden.
Dit is nu precies wat de tekening ook doet!

De tekening is gemaakt op basis van een thema, zoals vertrouwen, eigenliefde, discipline, etc. Door het "klikken" op een icoon, ofwel door het kijken naar de tekening en deze in te kleuren, wordt er iets aangeraakt in jou, in je onbewuste. Je lichaam vertaalt dit en gaat subtiel een verandering in gang zetten.

Net als geometrie herkent je onbewuste ook kleur. Het heeft dezelfde werking als geometrie. Het inkleuren van de iconen is dus een heel eenvoudige, maar vooral zachte manier om veranderingen aan te brengen in leven, in je gedachten, in je emoties en ook in je lichaam. Dit is helend kleuren!

Het inkleuren van een Icoon:

  • geeft rust en ontspanning
  • start heling op het thema
  • laat je jouw gevoelens beter onderscheiden en uiten
  • brengt je hoofd en gevoel meer in balans
  • geeft je een andere uitstraling
  • versterkt je intuïtie
  • stemt je af op je Innerlijke stem, ofwel je Ziel
  • maakt je toekomstplan duidelijker

Het inkleuren van de kleurplaat is een momentopname. Je kiest op dat moment die kleuren, die bij je passen, die je nodig hebt bij het gevoel of emotie dat het Icoon bij je oproept. Het kan zijn, dat als de kleurplaat af is, je het niet mooi (meer) vindt. Je lichaam heeft dan al een verwerking in gang gezet. Als dit zo is, is er de uitdaging om het Icoon nogmaals te kleuren, misschien meerdere keren, net zolang totdat je het wel mooi vindt. Zo kun je het onderwerp steeds verder uitdiepen en de emotie of pijn op een hele eenvoudige manier op een diep niveau helen.

Om een beter begrip van een woord te krijgen, verbind ik woorden met kleur, ofwel met de Kleurcode van de Kosmische Mens. Dit heb ik ook met het woord Icoon gedaan.

Dit is wat de kleuren mij zeggen:
1 De uitdaging is diepmagenta/koningsblauw/goud en heet Zelfbeeld (04). Het gaat hierbij om het onderzoeken van je zelfbeeld. Je mag je bewust worden van je kern, van je angsten en alles wat er is.

2 Het pad is lichtblauw/blauw/oranje en heet Eenheid (17). De kleuren laten je contact maken met je emoties, je gaat door (oude) angsten heen en zo kun je meer eenheid in jezelf gaan voelen. Door dit aan te gaan kun je met de flow meegaan stromen.

3 Het doel is groen/blauw/oranje en heet Dualiteit (13). Uiteindelijk ga je je realiseren dat je vanuit vreugde en vertrouwen kunt leven, je kunt delen en voor anderen zorgen zonder jezelf weg te geven.

Het woord Iconen, in meervoud dus, geeft het volgende beeld:

1 De uitdaging is blauw/koningsblauw/goud en heet Emotioneel (05). De kleuren vragen je verbinding te maken met je emoties, hiervan te leren en oude overtuigingen vrij te geven.

2 Het pad is geel/rood/groen en heet Geven en Ontvangen (21). Je gaat je hart met je lichaam verbinden, waardoor je meer vertrouwen in je lichaam krijgt en duidelijk wordt wat je aan ‘lasten’ met je meedraagt. Je gaat meer van jezelf en óók van je lichaam houden. Hoe meer je van jezelf houd, hoe meer je kunt ontvangen.

3 Het doel is diepmagenta/blauw/oranje en heet Overgave (16). Door overgave durf jij je kwetsbaar op te stellen en mag jij je emoties mag zien. Het masker mag af en jij mag er helemaal zijn., met alles wat er is.

Ook uit deze kleurenuitleg blijkt, dat met het inkleuren van Iconen jij jezelf de ruimte geeft of beter gezegd jij jezelf toestaat om te veranderen. Je wordt weer wie je in oorsprong bedoeld was te zijn. Alle kleuren van de regenboog zitten in je. Ga ze weer gebruiken! Kleur jezelf VRIJ!


*Bron: https://nl.wiktionary.org/wiki/icoon

Zonder naams- en bronvermelding heb je geen toestemming om informatie te verveelvoudigen en/of openbaar te maken door middel van druk, microfilm of op welke wijze dan ook.