Bekijk de Workshops →

26 juli - Nieuwjaarsdag Maya

Geplaatst op 26 juli 2022

Vandaag is het Nieuwjaarsdag volgens de Maya Manenkalender. De Maya hebben een vaste dag in het jaar waarop zij met de nieuwe Maantelling beginnen en dat is op 26 juli. Op deze dag verschijnen de Zon en de ster Sirius elk jaar precies op dezelfde plaats en tijd aan de horizon. De Aarde, Zon en Sirius staan dan op één lijn. Dit is de reden dat dit Nieuwjaarsdag is voor de Maya.

Het nieuwe jaar begint met Kin 24, 11 Kan in het Ix wavespell. Het hele jaar staat in het teken van Kan, het Zaad. Waar gaat dit zegel over?

Kan is Maya voor Zaad en gaat over de magie van ontkieming en groei, de kracht om leven te geven.
De Natuur zelf laat elke dag haar vruchtbaarheid en creativiteit opnieuw zien. In bloeiende nieuwe vormen van leven, die het kleinste voeden en het grootste ondersteunen. In de levendige kleuren van haar luchten, bossen en zeeën, door het ontketenen van stormen, winden en aardbevingen. Keer op keer al haar krachten met oneindig geduld, instinct en de oeroude wijsheid in balans brengend.

Voordat je nieuwe zaden kunt laten ontkiemen is het goed om te zien hoe het met jouw vitale energie is gesteld, de ideeën die je eerder hebben belemmerd of vastgezet in het net van onvermogen bij gebrek aan mogelijkheden. Ook jij bent een kracht van de Natuur dus bevrijd je geest van macht en structuren, breng jezelf in balans zoals de Natuur dit doet en leef jouw unieke leven!

Toon 11 in het Ix wavespell laat zien dat alles wat je uit liefde hebt gezaaid, tot wasdom kan komen dit jaar. Het is een Toon waarbij het klaar is en je het kan loslaten. Dus het zaaien is klaar en het is tijd om het Zaad, je unieke Zelf, nu te laten ontkiemen zodat je kan uitgroeien tot een prachtige creatie!

De kleuren bij Kin 24 zijn groen/rood/groen, Kosmische Mens 24 en heet Onvoorwaardelijke Liefde. Ze geven je een beter beeld van je jezelf. Vanuit je hart ga jij jezelf volledig met je lichaam verbinden. Je mag onvoorwaardelijk van jezelf en je lichaam gaan houden. Geven en nemen komen in evenwicht en je kunt je op een diep niveau verbinden met de ander.

Op 26 juli 2021 was het 10 Cauac ofwel 10 Storm, Kin 179. We hebben afgelopen jaar dus een reis gemaakt van Kin 179 naar Kin 24 op 26 juli 2022. Als ik deze van elkaar afhaal (179 -> 24 = 260-179+24), dan krijg ik 105.

Kin 105 is 1 Chicchan en gaat over het opnieuw verbinden, opnieuw omarmen en opnieuw afstemmen op je innerlijke vuur, het weer helder laten branden. Je bent een deel van de grote cycli van het leven, verbonden met alle andere levende wezens. Het ontkennen of negeren van deze verbinding vervreemd je van anderen, verbreekt je contact met de natuur.

Het afgelopen jaar hebben de Kosmische Mensjes 79 en 26 jou geholpen om je innerlijk vuur te zien, te erkennen wie je in diepste wezen bent. Het rood onderaan (Lichaam) is hier het Element Vuur en Vuur kan jouw Metaal, je overvloed aan controle, laten smelten, zodat je dichter bij je hart kon komen, bij jouw vuurkracht.

Zo is het mooi als we onszelf jaar na jaar kunnen vernieuwen! Bij elk nieuw jaar maken we een brug van 105 Kin, transformeren we het thema van het jaar, krijgen we een nieuwe huid. Alleen bij een schrikkeljaar is het iets anders, dan zijn het 106 Kin en dat hebben we het komende jaar.

Kin 106 geeft 2 Cimi. Cimi gaat over leven en dood, af laten sterven wat niet meer nodig is om iets nieuws te laten ontstaan. Ka (toon 2) laat ook twee kanten zien, de tweedeling van leven en dood. Er is niets zo levendig, extatisch en ontzagwekkend als het leven met zijn oneindige reeks van kleur, vorm en beweging. En er is niets zo bewegingloos, zo stil, zo blijvend als de dood en het onvermijdelijke dat het alles raakt wat leeft. Beiden hebben een wezenlijk doel. Geniet van het leven en respecteer de dood.

De kleuren bij Kin 106 zijn diepmagenta; geel/goud/koningsblauw, Kosmische Mensjes 79 en 27. Ze geven je de bevestiging dat het goed is om in je lichaam (geel = Element Aarde) te zijn en de verantwoorde-lijkheid voor je leven te nemen. Ga heel bewust je lichaam voelen en geef je over aan alles wat er tot nu toe gebeurd is in jouw leven. Oude angsten mag je vrijgeven en dat kun je o.a. doen door jezelf onvoorwaardelijk lief te hebben. Gebruik hierbij ook de kleuren van Mensje 24.

De 13 Manenkalender begint vandaag dus opnieuw. Door heel bewust met deze Manenkalender te werken kun je een diep verlangen realiseren. Een 13 Manenjaar heeft 13 Manen met 13 Totemdieren. Denk hierbij aan de Vleermuis, het Hert, de Aap of de Hond. De Totemdieren hebben hun oorsprong in de sterrenhemel. Het zijn sterrenformaties zoals de Maya die vroeger kenden.

Gedurende een Maan, van 4 weken, helpt elk dier jou met haar eigen kwaliteiten: als voorbeeld, als kracht, om je te focussen op jouw verlangen. Door het werken met deze 13 dieren kom je meer en meer in verbinding met jouw innerlijke natuur, met jouw innerlijke zelf, met je hart.

Dit kun je zelf doen, maar ook met behulp van de Iconen van de Maya kalender. Het kleurboek Verbinden met de Natuur bevat 13 Iconen voor elke Maan. Lees hier meer over het kleurboek >>
Het kleurboek heeft ook een digitale versie, zodat je de Iconen bij elke nieuwe Maya Manenkalender kunt gebruiken.

Al met al denk ik, dat we een heel mooi en intens jaar krijgen waarin we grote sprongen gaan maken in onze persoonlijke ontwikkeling, onze kracht gaan leven en de nieuwe wereld gaan neerzetten.
Ik wens je een mooi jaar toe!

Uitsluitend met naam- en bronvermelding heb je toestemming om deze informatie te delen.