Bekijk de Workshops →

Geel ... geeft rust in je denken

Geplaatst op 1 oktober 2020

De afgelopen week zijn de regels weer aangescherpt door het kabinet, omdat de 2e golf van het Coronavirus gearriveerd zou zijn. Door de regels weer strakker te gaan handhaven, denkt men het virus te kunnen vermijden en de zorg te kunnen ontlasten. Het (niet werkende) mondkapje werd dringend geadviseerd.

Na een half jaar mogen we ons wel eens gaan afvragen of dit virus nog wel zo gevaarlijk is als in februari/maart of dat het al veel milder is geworden, zoals dat vaak gaat met deze virussen.

In mijn beleving is er een ander veel gevaarlijker virus actief en dat is het angstvirus. Angst is het meest gevaarlijke virus ter wereld en mensen zullen meer sterven aan deze angst, dan aan de epidemie (pandemie).
Angst kan je letterlijk verlammen waardoor lichaamsfuncties kunnen verminderen. Ook legt het je immuunsysteem stil en word je nog kwetsbaarder.

Angst is er doordat je heel veel tijd doorbrengt met denken, waardoor de energie zich vastzet in je hoofd en je niet meer je lichaam kunt voelen. Je lichaam geeft signalen of iets wel of niet waar is en als je dit niet meer kunt voelen, dan blijf je maar in je hoofd dwalen.

Ik zag bij mijzelf een grotere behoefte aan geel de laatste 2 weken. Dit uitte zich in meer bananen, appels, maar ook in mijn groentepannetje: paprika, mais, curry, kikkererwten. Vooral ook behoefte aan de zon op mijn gezicht 😁
Dit was niet omdat ik angstig was, maar meer dat ik (als HSPer) de omgeving heel goed kan aanvoelen en de collectieve angst voor de 2e golf voelde.

Geel is een kleur die je heel goed kunt gebruiken bij angstige gevoelens. De kleur geeft rust in je denken, geeft helderheid. Geel werkt op je zenuwstelsel, waardoor je zenuwen tot rust kunnen komen.
Je begrijpt nu vast wel, dat de Zon☀️ en geel belangrijk voor je zijn.

Waar gaat de kleur geel over?
Geel heeft met logica en intellect, kracht, vrolijkheid en concentratie te maken. De kleur verstevigt je eigenwaarde, je ik-kracht, je zelfvertrouwen. Geel maakt je vrolijk, naar buiten gericht en gemotiveerd. Het geeft inzicht en kennis in wie je bent en in je behoeftes.

Geel kan je een gevoel van verwarring en zweverigheid geven, maar het helpt je ook bij het overwinnen van hindernissen en het oplossen van emotionele blokkades die je persoonlijke ontwikkeling in de weg kunnen staan. Het geeft helderheid.

Op fysiek niveau werkt geel op het zenuwstelsel en alle klachten die daarmee te maken hebben. Verder op alle organen van de spijsvertering, zoals maag, twaalfvingerige darm en uitscheidingsorganen, alsook op de galblaas en lever, alvleesklier en bijbehorende suikerziekte.

Als geel in disbalans is
kun jij je angstig, geïsoleerd en weinig gewaardeerd voelen. Heb je een slechte concentratie, kritische houding, pessimistisch gevoel en een neiging tot geestelijk tiranniseren.

Nu kan het zijn dat je een enorme afkeer hebt van geel. Dit heeft vaak te maken met iets wat in je jeugd gebeurd is, zo tussen 4 en 8 jaar. Er zijn emoties geweest die je eigenwaarde (=geel) aangetast hebben en je meer in je denken bent gaan zitten. Hierdoor hoefde je deze emotie niet meer te voelen.

Als je deze afkeer herkent, dan kan het zomaar zijn dat je violet een veel mooiere kleur vindt. In dit geval ben je voor de tegenovergestelde of complementaire kleur gegaan, die was/is op dat moment veilig voor je. Door veel violet te gebruiken, kom je uiteindelijk ook weer bij geel uit.

Chakra
Het 3e chakra, het Zonnevlechtchakra, heeft geel als hoofdkleur. Dit chakra wordt gezien als je krachtcentrum en het wordt gevoed door de Zon. De Zon is verbonden met het Element Vuur, wat handelt over je passie, je levenslust en laat je leven vanuit je hart. Het is je Yang energie, de energie die je nodig hebt om dingen aan te pakken.

In je Zonnevlecht komen emoties binnen en ga je ervaren/leren welke emoties van jezelf zijn en welke van anderen. Je mag hier ook leren dat je niet jouw gedachten bent, want negatieve gedachten kunnen je eigenwaarde behoorlijk naar beneden halen.

Links op de afbeelding zie je welke Kosmische Mensen verbonden zijn met dit chakra. Het zijn de nummers 07 t/m 12. Ze heten v.l.n.r.: Enthousiasme, Vreugde, Observeren, Openheid, Assertiviteit en Eigenwaarde.

Als het chakra goed functioneert
is er vrede en innerlijke harmonie, ben je opgewekt, praktisch, handig, vrij van angst, voldoende eigenwaarde en heb je een brede mentale belangstelling. Als dit chakra in balans is, weet je wat jij wil!

Wat kan je zelf doen

  • Kijk eens hoe kritisch je bent. Mag je flexibeler zijn? Hoe spontaan ben je?
  • Onderzoek wat je wel wil en wat niet en waarom. Maak een moodboard van je nieuwe leven.
  • Leer vertrouwen in jezelf te hebben, neem jezelf zoals je bent.
  • Stel je open voor de energie van de Zon. Zet je zonnebril eens af.
  • Zorg dat je het behaaglijk warm hebt. Maak gebruik van je eigen warmte (vuur) door warme kleding te dragen i.p.v. de verwarming hoger te zetten.
  • Luister naar soulmuziek, ballades, of naar gevoelige muziek als Chopin, Schubert of Brahms.
  • Integreer geel in je kleding, voeding en interieur. Bij een te veel aan geel, gebruik je violet.
  • Onderzoek je emotionele blokkades, verteer ze en geef ze vrij.

Merk je dat je een serieus probleem hebt met de kleur geel, dat je een afkeer hebt van de kleur en/of een lage eigenwaarde hebt, dan adviseer ik je om de (online) cursus Kleur je Happy! te gaan doen. In deze cursus werk je een (innerlijk) thema uit met 7 kleuren. Je begint bij blauw en je komt uiteindelijk bij geel uit, waardoor je heel bewust aan je eigenwaarde werkt. Hoe beter je eigenwaarde, hoe vrolijker en blijer je leven zal zijn.

Goed om te weten!
Een kleur kun je toevoegen door het te gebruiken in je kleding, voeding en interieur, want kleur neem je op via je ogen, huid en spijsvertering. Helpt dit onvoldoende, dan kun je een (gele) Kleuressence of Quintessence gaan gebruiken om jezelf te versterken en oude patronen te doorbreken.

Graag wil ik dit artikel onder je aandacht brengen. Het gaat over de voordelen van de zon. De zon is niet je vijand, maar juist je beste vriend(-in)!

Wil je hier meer over weten, kun je natuurlijk contact met me opnemen.

Lees hier ook over de andere kleuren >>

Uitsluitend met naam- en bronvermelding heb je toestemming om informatie te delen, met uitzondering van commerciële doeleinden. Hiervoor is schriftelijke toestemming nodig.


  • foto 1, afbeelding smiley: Christian Dorn via Pixabay