Bekijk de Workshops →

Zomer en het Element Vuur

Geplaatst op 7 juni 2021

In de Zomer bereiken planten en dieren hun hoogste potentieel. Licht, warmte, activiteit en interactie zijn op hun sterkst. Het breidt uit, straalt, is extravert en warm.
Van de 5 Elementen is het Element Vuur 🔥 verbonden met de Zomer.

Vuur zoekt de hoogte: het laait op, maar is toch gebonden aan zijn bron en kan daar niet van losraken zonder zelf uit te doven. Om die reden zie je bij Vuur afhankelijkheid, gehechtheid, maar ook kennis , inzicht en het zien van de waarheid.

Waar gaat het Element Vuur over?
Vuur is verblindend, vluchtig, trillend, opwindend en allesomvattend. Vuur zorgt ervoor dat alle energie zodanig verspreid wordt, dat het tot in de uiterste puntjes van je lichaam kan komen.
Vuur staat voor de ruimte waarin we groeien en uitzetten; het is de bloem en de vrucht; onze adem en ons bereik. Het is de verbinding met je hart, je passie. De emotie van Vuur is vreugde.

Het Element Vuur is verbonden met de Zon. Het is je Yang energie, de energie die je nodig hebt om dingen aan te pakken. De Zon is geel en voedt je Zonnevlecht, ook wel je krachtcentrum genoemd. Bij voldoende geel weet jij je wat je wilt. Je begrijpt dat het belangrijk is om zoveel mogelijk Zonnelicht op te nemen met je ogen.

Bij dit Element hoort het Hart-Netwerk en heeft als enige 4 meridianen:

 • De Hartbeschermer (turquoise) ontwikkelt/beschermt het hart tegen emotionele en psychische shocks.
 • De Drievoudigeverwarmer (koraal) is de thermostaat van het lichaam, balanceert innerlijke en buitenwereld. Laat je meer ‘gevuld’ voelen.
 • De Hartmeridiaan (groen) regelt de mentale activiteit, emoties, slaap en bewustzijn.
 • De Dunnedarmmeridiaan (rood) onderscheidt wat bruikbaar is voor het lichaam/geest/ziel en wat weggegooid mag worden.

Als Vuur in balans is ...
ben je enthousiast en straal je levenslust uit. Je gezicht is roze en straalt. Je bent blij met wie je bent en met wat je in huis hebt. Iedereen mag dit zien, je kunt van alles genieten! Je kunt goed communiceren, praat enthousiast, hebt het hart ‘op de tong’, je kunt jezelf goed uitdrukken en mensen overtuigen. Je voelt liefde en medegevoel voor anderen.

Als Vuur in disbalans is ...
kun je problemen hebben met slapen, spraak en seksualiteit. Je hebt het snel koud (handen, voeten), hartkloppingen, duizeligheid, kortademigheid, lusteloos. Je ziet niet wat goed of niet goed is qua voeding en/of omgang met mensen. Je gezicht is bleek, mat, geen sprankel in de ogen.

Emotionele problemen, niet helder in je hoofd, concentratieproblemen, nervositeit en onrust. Gevoelig voor verslaving.
Je kunt problemen hebben met stotteren, niet uit je woorden kunnen komen, of juist omgekeerd: veel en snel praten, hysterisch gedrag.

Neiging hebben om jezelf onzichtbaar te maken, onopvallend, heel bescheiden, of juist omgekeerd: uitzinnig gedrag.

Wat kan je zelf doen

 • Kom in beweging, ga wandelen, sporten, yoga.
 • Probeer (bij slaapproblemen) om de dag af te bouwen en ’s avonds meer rust te nemen, meer Yin toevoegen.
 • Maak vaker tijd vrij om van de Zon (=Vuur) te genieten, vermijd een zonnebril!
 • Draag de kleuren van dit Element, bijvoorkeur rood of koraal. Heb je constant te weinig energie, neem dan de Yin kleuren turquoise en groen.
 • Vermijdt ‘hitte’ bij warm weer: koffie, alcohol, roken, pepers, gember, knoflook. Zorg in dit geval voor meer Yin opname: water met citroen, komkommer, sla.
 • Probeer stress te voorkomen, doe dingen die je kalmeren.
 • Ga meer lachen!
 • Geniet van de dingen!

Wil je hier meer over weten, kun je natuurlijk contact met me opnemen.
Ik lees graag hoe jij met de Elementen omgaat. Deel het gerust onder dit artikel ❤️

Uitsluitend met naam- en bronvermelding heb je toestemming om informatie te delen, met uitzondering van commerciële doeleinden. Hiervoor is schriftelijke toestemming nodig.