Bekijk de Workshops →

Herfst en het Element Metaal

Geplaatst op 13 oktober 2021

De natuur is zich aan het terugtrekken. De blaadjes aan de bomen verkleuren en vallen op de grond. Er zijn meer stormen en de regen zorgt ervoor dat de blaadjes nat worden en gaan verteren. Het is Herfst. 🍁🍄

De Herfst is verbonden met het Element Metaal. Het is een tijd van verdorring en verval. Elimineren wat overbodig is en alleen dat opslaan wat nodig is voor de winter. De Herfst geeft een gevoel van binnenhalen en opslaan, maar er is ook een gevoel van verlies wanneer het licht minder wordt en de lucht afkoelt.

Ben je iemand die altijd op zoek is naar de perfecte vorm en functie? Kun je onderscheiden wat goed en zuiver is van datgene wat grof en primitief is? Wil je graag orde uit chaos scheppen?
Dan zou je zomaar een Metaal-persoonlijkheid kunnen zijn.

Waar gaat het Element Metaal over?
Metaal, ook wel Lucht genoemd, zorgt voor 40% van je energie. De longen verwerken de ingeademde lucht tot energie, maar is wel afhankelijk van de toestand van de verwerkende organen.
De longen beheren de huid, de buitenste grens van het lichaam, beschermen tegen indringing van buitenaf en houden inwendige voorraden veilig binnen. Het overbodige wordt afgevoerd via de dikke darm. De kleur is diepmagenta of zwart.

Sleutelwoorden zijn o.a. Sterven - Onmacht - Eenzaamheid - Grenzen

Bij dit Element hoort het Long-Netwerk met de Long- en Dikkedarm meridiaan:

 • De Longmeridiaan (blauw) is gerelateerd aan structuur en organisatie, en met het mannelijk rollenmodel. Longen bepalen je grenzen.
 • De Dikkedarmmeridiaan (oranje) helpt bij het verteren (fysiek) en loslaten (emotioneel/mentaal) van zaken die je niet meer nodig hebt. De emotie is verdriet.

Als Metaal in balans is ...
heb je een goed gevoel van eigenwaarde, ben je niet continu bezig met hoe je overkomt en durf je innerlijke overtuigingen uit te spreken. Je neemt je ruimte in. Je maakt makkelijk vrienden en je kunt vergeten en vergeven wat er in het verleden is gebeurd.

Als Metaal in disbalans is ...
heb je vaak klachten aan longen, huid en/of de darmen, die elkaar kunnen afwisselen: eczeem, psoriasis, acné, jeukende of droge huid, astma, bronchitis, hoesten, hooikoorts, diarree, verstopping, voedselintolerantie, ziekte van Crohn, etc.

Ben je meestal onopvallend, sober en donker gekleed, heb je wat afhangende schouders en een zachte stem. Je hebt de neiging om je af te zonderen, waardoor eenzaamheid en depressie kunnen ontstaan. Je ziet alleen negatieve kanten, is er weinig plezier en vriendschappen.
Net als Metaal kun je star en onbuigzaam zijn, vastzitten in structuren.

Wat kan je zelf doen

 • Bescherm jezelf tegen wind, vooral je nek en bovenrug.
 • Besteed minimaal 3x per dag bewust aandacht aan je ademhaling.
 • Let op je houding: een rechte rug, ontspannen schouders en vooruitgestoken kin zorgen voor een goede, diepe ademhaling.
 • Vertroetel je huid door bijv. een massage of bodylotion of neem een mineraalbad.
 • Zeg vaker JA! tegen ongebruikelijke dingen, stap eens uit je comfortzone.
  Bijv. tanden poetsen met andere hand; doen wat je als kind leuk vond om te doen; iets heel anders koken; je kleden alsof je naar een feest gaat en dan boodschappen gaan doen 🤡 🥳
 • Opruimen in huis door dingen ook werkelijk weg te doen.
 • Zorg voor momenten voor jezelf, liefst ’s avonds en op een plek die echt van jou is.
 • Gebruik de kleuren oranje en blauw voor loslaten en meer innerlijke rust.
 • Ga wat meer met het Element Vuur doen. Vuur laat Metaal namelijk zacht worden.

Wanneer je hier meer over wilt weten, kun je natuurlijk contact met me opnemen.
Ik lees graag hoe jij met de Elementen omgaat. Deel het gerust onder dit artikel ❤️

Uitsluitend met naam- en bronvermelding heb je toestemming om informatie te delen, met uitzondering van commerciële doeleinden. Hiervoor is schriftelijke toestemming nodig.