Bekijk de Workshops →

Tzolk'in

Geplaatst op 30 juni 2022

Op 3 juli begint er een nieuwe cyclus van de Tzolk'in ... een cyclus van 260 dagen om iets te realiseren ... een nieuwe uitdaging om weer verder op de spiraal omhoog te gaan ...

Hieronder staan 20 wavespells uit de oude of klassieke Maya telling, ook wel de Maya Q’iché telling genoemd. Deze wavespells zijn een vrije vertaling van gedeelten uit het boek "The Serpent and the Jaguar: Living in Sacred Time" van Birgitte Rasine.

Per 13 dagen wordt de tekst aangepast met de juiste data. De informatie is aangevuld met de Kleurcode van de Kosmische Mens, kleuren-combinaties die naar mijn gevoel het beste bij elke Kin (= Zon en Toon combinatie) passen. Gedurende de dag kunnen ze jou ondersteunen. Denk hierbij aan kleding, voeding en kleur kijken. Meer uitleg over de werking van de Kosmische Mensjes kun je hier lezen >>

Onlangs kreeg ik een opmerking over de afbeeldingen die ik gebruik op de website en in het E-book. De afbeeldingen van de Maya Q’iché telling en het Dreamspell gebruik ik namelijk bij elkaar. Doordat de verschillende tellingen al zoveel verwarring geven wil men alles zoveel mogelijk gescheiden houden. Dit komt van zowel de Foundation als van de Maya zelf.

Ik heb hier niet eerder van gehoord. Ik voeg juist alles samen om een beter begrip van de tellingen te krijgen, want voor een deel overlappen ze elkaar. Bovendien zullen ze uiteindelijk ook samenkomen.
Dit kun je lezen in dit artikel op mijn blog >>
Misschien wordt het nu tijd om mijn eigen vorm aan een glief of Zegel te geven 😉

E-book
Onderstaande artikelen zijn ook gebundeld in een E-book, compleet met de data en uitleg voor de komende 260 dagen.
Als je deze wilt bestellen, klik dan hier >>


De wavespells:


Hieronder vind je nog een korte uitleg over wat de Tzolk'in of Maya kalender is.

De Maya Q'iché telling is niet zo bekend. De meest mensen werken namelijk met het Dreamspell, dit is een andere telling. Het Dreamspell loopt 45 dagen voor op deze telling, vanaf 29 februari 2024 is dit een dag minder, namelijk 44 dagen. Een verschil is o.a. dat het Dreamspell de schrikkeldag niet meeneemt in de telling.
In dit artikel kun je er meer over lezen >>

Galactische kalender
Naast de 365-daagse Gregoriaanse jaarkalender, loopt de Maya kalender die 260 dagen telt. Deze kalender noemen we de Galactische kalender en is gebaseerd op de Tzolk'in, de heilige kalender van de Maya. Deze 260-daagse kalender is afgestemd op de natuurlijke ritmes van het menselijk lichaam en de cyclus van de Aarde met de Maan en de Zon, alsook op de cyclus van de Aarde ten opzichte van de sterrengroep de Pleiaden en de gehele Melkweg. De relatie met de Melkweg behoorde voor de Maya tot de realiteit van de dag.

De cyclus van 260 dagen kennen wij al vanaf de start van ons leven. Er zijn 260 dagen nodig om een eicel en zaadcel uit te laten groeien tot een volledig mens. Het komt dus overeen met 9 maanden zwangerschap.

Wat zie je op de Kalender?
Helemaal links staan alle 20 Zonnezegels. Rechts van deze zegels staan de dagen van dit zegel. Elk vakje is een dag. De kalender lees je vanaf de linker bovenhoek (Kin 1) naar beneden en dan de volgende rij, etc. tot rechtsonder (Kin 260).

Zonnezegels
De 20 Zonnezegels, Zonnen of gliefen, hebben namen als Imix, Ix, Akbal, Kan, etc. De Zonnezegels worden afgebeeld als gestileerde tekeningen gebaseerd op de oude Maya gliefen.
De zegels heten Zonnezegels omdat het energieën zijn van de Zon. Ze vertegenwoordigen allen een kwaliteit van de ziel. Elk Zonnezegel bezit unieke eigenschappen en ze zijn allen even bijzonder. De zegels hebben een vaste volgorde. Je kunt daarom de reeks van 20 ook zien als evolutie of een proces.

Tonen
Er zijn 13 Tonen, dit zijn 13 Heilige getallen, de 13 Tonen van Creatie. Het zijn spirituele of specifieke krachten om te scheppen. Elke Toon heeft een numerieke betekenis en staat in relatie tot de andere Tonen. Alles gaat is 13 stappen en de Toon geeft de energie aan welke stap het is waarmee je dingen kunt doen om die dag optimaal te benutten. Het is één stap in de reeks van 13, en samen vormen ze een wavespell. Zie het als een grote golfbeweging.

De Tonen worden weergegeven als stippen en streepjes. Elke stip is één, 5 stippen worden als een streep weergegeven. Een voorbeeld: een streep en twee stippen geeft het getal 7.

Deze 13 Tonen zie je terug in de Maya 13 Manenkalender, waarin je met behulp van deze 13 stappen je hartverlangen kunt realiseren. Het is een mooie combinatie om samen te volgen.

Wil je meer lezen over de klassieke telling volg dan deze link >>
Voor informatie over het Dreamspell kun je deze link volgen >>

© Ineke van der Valk
Uitsluitend met naam- en bronvermelding heb je toestemming om deze informatie te delen.