Bekijk de Workshops →

Tzolk'in

Geplaatst op 14 mei 2020

Vandaag, 14 mei, begint er een nieuwe cyclus van de Tzolk'in ... een cyclus van 260 dagen om iets te realiseren ... een nieuwe uitdaging om weer verder op de spiraal omhoog te gaan ...

Onderstaande artikelen gaan over de oude of klassieke Maya telling, ook wel de Maya Q’iché telling genoemd. Het zijn 20 wavespells met een vrije vertaling van gedeelten uit het boek "The Serpent and the Jaguar: Living in Sacred Time" van Birgitte Rasine.
Per 13 dagen wordt de tekst aangepast met de juiste data. De informatie is aangevuld met de Kleurcode van de Kosmische Mens, kleuren-combinaties die naar mijn gevoel bij elke Kin (= Zon en Toon combinatie) horen. Gedurende de dag kunnen ze jou ondersteunen. Denk hierbij aan kleding, voeding en kleur kijken. Meer uitleg over de werking van de Kleurcodes kun je hier lezen >>

E-book
Onderstaande artikelen zijn nu ook gebundeld in een E-book, compleet met de data en uitleg voor de komende 260 dagen.
Als je deze wilt bestellen, klik dan hier >>


De wavespells:


Hieronder vind je een korte uitleg over wat de Tzolk'in of Maya kalender is.

Veel mensen werken met het Dreamspell, dit is een andere telling dan de Maya Q’iché telling. Het Dreamspell loopt 45 dagen voor deze telling, vanaf 29 februari 2024 is dit een dag minder, namelijk 45 dagen. Het Dreamspell neemt de schrikkeldag niet mee in de telling.
In dit artikel kun je er meer over lezen >>

Galactische kalender
Naast de 365-daagse Gregoriaanse jaarkalender, loopt de Maya kalender die 260 dagen telt. Deze kalender noemen we de Galactische kalender en is gebaseerd op de Tzolk'in, de heilige kalender van de Maya. Deze 260-daagse kalender is afgestemd op de natuurlijke ritmes van het menselijk lichaam en de cyclus van de Aarde met de Maan en de Zon, alsook op de cyclus van de Aarde ten opzichte van de sterrengroep de Pleiaden en de gehele Melkweg. De relatie met de Melkweg behoorde voor de Maya tot de realiteit van de dag.

De cyclus van 260 dagen kennen wij al vanaf de start van ons leven. Er zijn 260 dagen nodig om een eicel en zaadcel uit te laten groeien tot een volledig mens. Het komt dus overeen met 9 maanden zwangerschap.

Wat zie je op de Kalender?
Helemaal links staan alle 20 Zonnezegels met de bijbehorende afbeelding. Rechts van deze zegels staan de dagen van dit zegel. Elk vakje is een dag.
De kalender lees je vanaf de linker bovenhoek (Kin 1) naar beneden en dan de volgende rij, etc. tot rechtsonder (Kin 260).

Zonnezegels
De 20 Zonnezegels, Zonnen of gliefen, hebben namen als Imix, Ix, Akbal, Kan, etc. De Zonne-zegels worden afgebeeld als gestileerde tekeningen gebaseerd op de oude Maya gliefen.
De zegels heten Zonnezegels omdat het energieën zijn van de Zon. Ze vertegenwoordigen allen een kwaliteit van de ziel. Elk Zonnezegel bezit unieke eigenschappen en ze zijn allen even bijzonder. De zegels hebben een vaste volgorde. Je kunt daarom de reeks van 20 ook zien als evolutie of een proces.

Tonen
Er zijn 13 Tonen, dit zijn 13 Heilige getallen, de 13 Tonen van Creatie. Het zijn spirituele of specifieke krachten om te scheppen. Elke Toon heeft een numerieke betekenis en staat in relatie tot de andere Tonen. Alles gaat is 13 stappen en de Toon geeft de energie aan welke stap het is waarmee je dingen kunt doen om die dag optimaal te benutten. Het is één stap in de reeks van 13, en samen vormen ze een wavespell. Zie het als een grote golfbeweging.

De Tonen worden weergegeven als stippen en streepjes. Elke stip is één, 5 stippen worden als een streep weergegeven. Een voorbeeld: een streep en twee stippen geeft het getal 7.

Deze 13 Tonen zie je terug in de Maya 13 Manenkalender, waarin je met behulp van deze 13 stappen je hartverlangen kunt realiseren. Het is een mooie combinatie om samen te volgen.

Cyclus van vier
Elk Zonnezegel heeft zijn eigen kleur die altijd hetzelfde is: rood, wit, blauw of geel. Deze wordt bepaald door de 4 windrichtingen. Elke windrichting heeft een eigen kleur en bezit een kwaliteit of kracht. De zegels wisselen elke dag van kleur, maar ook de weken van een maand, de maanden en ook het jaar zelf hebben één van deze 4 kleuren.

Het is de kleinste cyclus binnen de Galactische Kalender, de cyclus van 4.
Rood is de kleur van het Oosten en heeft als kracht initiatie; het beginnen van iets nieuws.
Wit is de kleur van het Noorden en heeft als kracht verfijning; detaillering van wat je begonnen bent.
Blauw is de kleur van het Westen en heeft als kracht transformatie; het uitvoeren.
Geel is de kleur van het Zuiden en heeft als kracht opbloeien; in het licht zetten of uitdragen van je
werkzaamheden.

In de middenkolom zijn de kerndagen, het is het Hier-en-Nu. Links van deze kolom gaat over het verleden en rechts is de toekomst.

Wil je meer lezen over de klassieke telling volg dan deze link >>
Voor informatie over het Dreamspell kun je deze link volgen >>

© Ineke van der Valk
Uitsluitend met naam- en bronvermelding heb je toestemming om deze informatie te delen.